контрол на достъпаСистемите за контрол на достъпа са високотехнологични разработки, спадащи към охранителната техника. Особеното при тях е, че те са много по-ефективни в превенцията на престъпления, отколкото камерите за видеонаблюдение или алармените и СОТ известителните системи. Тяхното предназначение е да ограничават или напълно да отказват достъп на случайни и неоторизирани лица до охраняваните зони, а такива зони могат да бъдат жилищни, административни, обществени, производствени и бизнес сгради, както и открити пространства с особен статут. Нека разгледам основните видове системи и тяхното приложение в съвременния живот.

Паркинг бариери

Всеки охраняем паркинг днес разполага с поне една бариера  от модерен тип. В миналото остават механичните модели, задвижвани ръчно от охранител. Модерните високотехнологични разработки позволяват на бариерите да работят напълно автоматично, без да е необходимо човешко присъствие. Такива разработки сме виждали на паркингите на големите търговски центрове, където обикновено, за да освободим механизма се налага да заплатим такса за престой на автомобила. Съществуват и модели, осигуряващи достъп след въвеждане на персонален код и такива с вграден четец за електронни карти. Разбира се, при повечето от тях е налична и опцията бариерата да бъде управлявана от служебно лице при определен пропускателен режим.

Турникет

Турникетите спадат като принцип на работа към системите за контрол от типа ‘’Бариера’’. Те също представляват механично препятствие, но техният принцип на действие и предназначение е малко по-различен. Свикнали сме да виждаме този вид технология предимно в обществени сгради, като метростанции, търговски вериги, спортни и увеселителни съоръжения. Турникетите осигуряват предимно контролиран пропускателен режим, позволявайки преминаването на само едно лице през охраняваната зона за определен времеви интервал. Преминаването може да става след самотаксуване или идентификация чрез някакъв електронен носител, а също и да бъде напълно свободно – целта на турникета  в някои случаи е да се осигури поетапно преминаване на голям поток от хора, без да възникват инциденти.

Електронни заключвания

Електронните ключалки са новост при охранителните системи, но и много ефективни в осигуряването на максимална защита на частна и обществена собственост. Те представляват много фини електронни устройства, всяко от които има специфичен начин на отключване. Докато при едни отключването на вратата става с електронен ключ (контактен или безконтактен чип), то други са оборудвани със сензор за пръстов отпечатък или система за отчитане на електронни карти. При някои модели отключването става след въвеждане на персонален код, докато при по-съвършените биометрични терминали е възможно ирисово разпознаване или сканиране на друга част от тялото.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Системи за контрол на работното време

Този вид системи за контрол на достъпа често работят съвместно с друг вид охранителна технология. Предимство на системите за контрол на работно време е, че с тях се осигурява строг пропускателен режим в охраняваната зона и същевременно се проследява престоят на служителите на работното им място. Една такава система може да бъде интегрирана и да работи съвместно с паркинг бариерата или с електронната ключалка на входа или асансьора в сградата. За контрол на работното време се използват предимно карти с RIFD чип, върху който се съхранява информацията за оторизирания потребител.

Интересното при системите за контрол на достъпа е максималното удобство, което създават на хората, които ги използват. Постепенно, благодарение на тях ще останат в историята връзките с ключове, живата охрана и най-вече неправомерното проникване в частни и обществени сгради от страна на случайни и недобронамерени лица.