След като новите разработки при системите за видеонаблюдение позволяват не само контрол и защита, но и задълбочен анализ на обстановката в даден обект е напълно логично тези технологии да се използват с голям успех в търговските обекти. Целта на компании като Dahua е да предложат интелигентни решения за управление на бизнеса, а не само възможност за наблюдение на търговските площи. Тук ще разгледаме подробно какви удобства предлагат интелигентите системи за видеонаблюдение, разработени специално за големи търговски вериги, супермаркети, молове и др.

Охрана

Разбира се, основната функция на всяка система за видеонаблюдение е да осигури надеждна охрана на по-големи по територия търговски обекти. Системите използват различни конфигурации от IP камери, разположени на стратегически места вътре и извън търговския обект. Камерите предлагат Full HD изображение и разполагат с моторизиран 3-9 мм обектив, както и с възможност за работа в нощен режим, покривайки периметър до 30м. Този тип камери дават възможност за получаване на детайлна картина в реално време, което позволява бърза реакция в случай на нарушение. Броят на камерите в една такава система се определя от площта и особеностите на всеки голям магазин.

Визуализация на горещи точки

горещи зониТози тип системи използват софтуер с аналитични функции. Такава функция е програмата Heat Map, показваща чрез графика кои са зоните с най-силен потребителски интерес. С помощта на различни цветове, на картата се отбелязват точките с най-голям трафик и продължителен престой на клиенти, като това могат да бъдат щандове с промоционални стоки, касите или зона, в която е позициониран нов продукт.

Тази аналитична способност на системата позволява правилно изграждане на маркетинг стратегии, корекция на грешки при предлагане на стоки и анализ на потребителското търсене.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Преброяване на хора

Тази функция на аналитичната система дава възможност да се проследи посещаемостта в големи търговски обекти, като данните могат да посочат броя на посетителите на база ден, месец и шестмесечие. Тази работна опция позволява да се открият слабите периоди на посещаемост и да се анализират причините за това, след което да се разработи план за корекция на вероятните грешки. Системата за преброяване покрива входове и изходи, а също и отделни сектори от търговската площ. Преброяването се извършва, когато посетител навлезе в периметъра на изображението.

Една такава система за видеонаблюдение притежава не малък брой интелигентни функции с голямо приложение при охраната на различни търговски обекти, като:

  • Детекция за разфокусиране – тя позволява да се регистрира разфокусирано изображение, като в зависимост от настройките  може да се активира запис, да се направи бърза снимка или да се задейства аларма, с която да се подаде сигнал за засечения проблем.
  • Аудио детекция – с нейна помощ, при загуба на аудиосигнал или при превишаване на предварително зададен звуков праг системата се самосезира чрез задействане на запис, включване на аларма или snapshot, според зададените настройки.
  • Преминаване на линия – при преминаване на виртуална линия се активира аларма. Посоката на преминаване се определя чрез настройките на системата. Преминаването може да бъде еднопосочно или в двете посоки.
  • Нарушаване на периметър – задейства аларма или друг вид сигнал, когато посетител премине стратегически обозначена зона.
  • Изоставени/липсващи обекти – Тази функция позволява на системата да проследи липси или да регистрира наличие на забравени или изоставени вещи в конкретен периметър за определен времеви интервал, който се посочва в настройките.