Каква е ролята на видеонаблюдението в охраната на големи и малки населени места?

Камерите за видеонаблюдение се оказват една от най-успешните мерки за контрол над битовата престъпност. В световен мащаб се наблюдава драстичен спад на криминалните деяния на места, където съществува изградена и функционираща система видеонаблюдение, като това са както обществени сгради и съоръжения, така и големи жилищни квартали.

Целта на видеонаблюдението е да помага за разкриване на престъпления чрез идентификация на извършителите, а това се оказва и ефективна превантивна мярка, тъй като криминално проявените лица избягват райони, за които е известно, че са под наблюдение. Предвид сериозния ръст на посегателства върху частна и обществена собственост, у нас на редица места вече са поставени видео охранителни камери.

видео контрол в селото

Предимството на този метод за охрана е в това, че позволява да се осигури ефективна защита в райони, в които полицейското присъствие е крайно недостатъчно или липсва напълно. Наличието на камери в по-големите градове е нещо, с което сме свикнали отдавна и за щастие то вече е факт и в някои от малките населени места.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Защо е необходима видео охрана в селата

В по-малките населени места, особено в отдалечените и опустяващи региони на страната кражбите и нападенията над възрастни и беззащитни хора придобиха застрашителни размери. Хората в малките села на практика се борят вече не само за опазване на своето имущество, но и за своя живот, тъй като случаите на нападения над възрастни хора в собствените им домове са все по-често срещано явление.

Данните показват, че в селата, където вече има функционираща система за видеонаблюдение, битовата престъпност е спаднала драстично. Това се дължи на факта, че повечето криминални деяния се извършват от местни жители (предимно представители на малцинствата), които е лесно да бъдат разпознати на записите и уличени в извършване на престъплението. Ако досега тези лица бяха пускани на свобода, поради липса на доказателства, то заснетия материал вече може да се използва като улика.

За жалост системи за видеонаблюдение все още не са изградени на достатъчно места. Повечето села не разполагат с такава форма на охрана, като оправданието на общините е липса на достатъчно финансови средства. Според хората в застрашените региони, държавата трябва да поеме своя дял от инвестицията, за да защити елементарните права на своите данъкоплатци.

Каква система за видео контрол е нужна за охраната на населените места?

За да може системата да изпълнява ефективно своята основна функция е необходимо тя да бъде съставена от модерни, високотехнологични компоненти. Камерите за наблюдение трябва, освен висока резолюция на изображението да осигуряват и денонощно заснемане при всякакви обстоятелства.

Това означава, че всяка камера трябва да разполагат задължително с инфрачервена подсветка, която да гарантира ясно заснемане през тъмната част от денонощието. Освен добра резолюция при пълен мрак е особено важно камерите да разполагат с автономно захранване и вандалоустойчив корпус, тъй като криминално проявените лица често опитват да елиминират охранителните системи в районите, в които планират посегателства.

Високата устойчивост  на системата, както и нейната ефективност при разкриване на престъпления налагат да се използват по-скъпите съвременни цифрови камери. По този начин отново стигаме до оправданието за липса на достатъчно средства, а това позволява на престъпниците да се вихрят безнаказано. Време е държавата да поеме своята отговорност за опазване живота и собствеността на хората в малките села и градовете, инвестирайки в изграждането на работеща система за видеонаблюдение.