Изграждането на ефективно действащи системи за достъп във всяко от по-големите български училища е въпрос на време. Нуждата от повишена защита на хора и имущество е вероятно най-голяма именно в училищата. Немалкото инциденти в последните години го потвърдиха категорично.

С какво може да бъде полезно едно автоматизирано решение за управление и контрол на достъпа в българските училища? Всъщност, няма момент от ежедневната дейност в големите гимназии, в който една такава система да не бъде необходима – сигурност, отчетност на присъстващи/отсъстващи ученици, ефективност на служителите, енергийна ефективност на сградата, пожаробезопасност и т.н.

Скъпо ли е интегрирането на едно системно решение за управление на пропускателния режим?

контрол на достъп в училищеОправданието, че липсват средства е сред най-често срещаните причини, внедряването на систематизирано решение за управление на достъпа в училищата да се отлага от години. Проблемът с финансирането, всъщност не би трябвало изобщо да съществува, след като става въпрос за сигурността на децата ни, но въпреки това е налице и в повечето случаи – с основание. Докато за големите столични гимназии не е проблем да си позволят изграждането на система за контрол на достъпа, то повечето школа в провинцията се затрудняват да осигурят дори персонал по хигиената, а какво остава за физическа охрана.

Истината е, че живата охрана е не особено ефективна при опазване на реда и сигурността в училищата, а да не говорим, че тя не може да се заеме с решаване на останалите наболели проблеми – ефективност на персонала, отчетност на присъствията, контрол над сградните съоръжения и т.н. Една такава система може да се справи перфектно с решаването на тези проблеми и то на много по-ниска цена от очакваното.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Изграждането на система за контрол на достъпа не изисква голяма първоначална инвестиция. Системата е разработена така, че да се нагажда към нуждите и особеностите на всяко отделно училище. Първоначално може да се внедри единствено пълния софтуерен пакет, осигуряващ контрол и справки за входно изходния поток и с времето системата да се надгражда, докато се постигне напълно автоматизирано управление на сигурността и мениджмънта в училищата.

Добрата новина е, че модерните технологии позволяват поетапно разширение на вече функциониращите системи. Това дава възможност да се избегнат бюджетни сътресения и да се направи правилен избор на допълнителните дейности, с които системата ще бъде натоварена – видеоверификация на входове и изходи, турникети за физически контрол на достъпа на преминаващите, разширяване на контролираните зони, интегриране на пожароизвестителна система, система за видеонаблюдение, алармено известителна инсталация и др.

Какво представляват специално разработените за училищата системи за контрол на достъпа?

Това, което прави специализираните решения за контрол на достъпа в училищата толкова полезни е възможността всяка система да се изгради в съответствие с индивидуалните нужди и възможности на всяко училище. Системата може да осигури различен брой пропускателни входно-изходни точки, осъществени посредством турникети, в които са вградени четци на електронни идентификатори – карти и чипове.

Броят на контролерите за управление също се определя в зависимост от спецификата на всеки отделен обект, както и начинът, по който ще се извършва идентификацията на оторизираните лица. Този тип интелигентни решения са лесни за монтаж, настройка и управление. Те имат изцяло LAN базирана архитектура и комуникация и се управляват посредством интуитивен интерфейс на български език, позволяващ програмиране на различни права на достъп и събиране на данни, отделно за ученици, учители и персонал.