Необходимостта от видеонаблюдение вече присъства в почти всеки аспект от ежедневният живот. Наблюдавани са не само големите административни и бизнес сгради, заведенията, търговските центрове и малките търговски обекти, но домовете и дори автомобилите ни. Качествените системи за видео наблюдение се превърнаха в синоним на сигурността, защото очите ни никога няма да ни излъжат.

системи за наблюдение

Видеосистемата и нейните предимства

Системата за наблюдение е различна според местоположението и функциите си, но основната й функция е една: записване на събитията в пространство с определен периметър. Тя е съставена от няколко компонента: видеокамера, монитор и клавиатура за разглеждане на видео данните, видеорекордер за възпроизвеждане/конверсия на сигнал в цифров (при аналогови камери) и аксесоари за монтаж (окабеляване, крепежни елементи, кутии за връзки, комуникационни шкафове, захранващи блокове и др.).

Камери се разполагат във всяка точка, която заслужава повишено внимание. Те са предназначени и за позициониране върху обширни площи, за осъществяване на периметрова охрана. Съвременните модификации позволяват инсталиране на височина, на нисък участък, над врата, прозорец и в мебели от интериора. Днес миниатюрни камери могат да се инсталират  и в почти всяко устройство, така че присъствието им да остане напълно незабелязано от страничен наблюдател.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Видове камери

Една система за видеонаблюдение обикновено включва няколко видеокамери от един модел. Окабеляването е основен неин компонент, което при безжичните варианти се замества от единичен коаксиален кабел. Те се отличават с ускорен и подобрен пренос на сигнал и на отдалечени разстояния, за разлика от лекото забавяне при аналоговите модели.

Основните модели видеокамери са аналогови, HD AHD/CVI/TVI и IP устройства. Отличават се с различни предимства, като най-атрактивното сред тях способността за създаване на качествени изображения, което е резултат от множеството компоненти, изграждащи камерата. Съвременните модели са оборудвани с варифокален обектив и CMOS сензор за детайлно пресъздаване на образ.

Останалите качества на заснемащите прибори са силно оптично увеличение на образа, широк ъгъл на наблюдение, широк периметър на заснемане и адаптивни филтри за намаляване на шума, подобряване на видимостта на тъмни участъци. Цветният образ е революционното подобрение на видеокамерата, благодарение на което разпознаването на лица и обекти, и сигурността като цяло, получава качествен напредък. Инфрачервените филтри за видеозапис през нощта са другото, което позволява качествено заснемане в условия на изключително намалена видимост.

Детекторите за движение, липсващ обект, единични обекти и автоматично разпознаване на лица е друго основно преимущество на камерите. Сред тях се откроява сензорът за снимане при необходимост, който изключва създаването на празни записи.

Изключително подобрение са термовизионните видеокамери с IFOV сензор, цифрово увеличение, IR филтър и 2 нива на температура. Силно препоръчвани видеоустройства са и камерите, позволяващи запис по време на движение на 90 и 360 гр., които осигуряват отлична оптична конфигурация и не пропускат нито един обект, заслужаващ внимание.