Видеото дава нагледен пример как работи ”Defog” функцията при камери Dahua. Устройствата на китайската марка са все по-предпочитани, поради отличното съотношение между качество и цена и най-вече, заради многобройните им полезни функции. Редно е да уточним, че конкретните настройки и параметри на работа са различни при различните серии мрежови камери Dahua, в това число и представянето при мъгла.

Забележка: единствено устройствата с моторизиран zoom обектив разполагат със zoom и фокус функция.

Функция Defog при камери Dahua

Когато камерата работи в условия на мъгла или мараня, качеството на изображението, логично ще бъде много по-ниско. В този случай устройствата на Dahua ще се настроят автоматично в режим Defog, като е възможна и ръчна настройка, спрямо плътността на мъглата. Функция Defog не е налична по подразбиране, както повечето настройки. Тя се избира от потребителя.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Тъй като камерите за видеонаблюдение често се инсталират на открито, от тях се очаква да работят безпроблемно 24/7 при всякакви условия – силна светлина, пълен мрак, дъжд, сняг и разбира се, мъгла. Тези метеорологични условия, особено мъглата оказват голямо въздействие на качеството на изображението, поради влагата и дима, съдържащи се в аерозолните частици на мъглата. В този случай имаме слабо съотношение на контраста, което пречи да се видят ясно отделни детайли от сцената, ето защо „Defog” технологията е една от императивните разработки при камерите за външно наблюдение.

По настоящем общият подход при плътна мъгла е използването на специфичен оптичен компонент, приемащ повече IR информация в подобни условия. Един от минусите на това решение е твърде високата му цена, поради което инженерите от Dahua са разработили по-изгоден начин за подобряване на цвета и детайлите и регулиране разпределението на информацията, заснета от сензора, с цел да се намали загубата на информация по време на последваща обработка, като ISP и компресиране на кодирането.

Налични са два Defog алгоритъма – non-model image enhancement и метода за възстановяване на изображението. Първият метод увеличава контрастното съотношение, за да осъществи дефог функция въз основа на субективната визуална преценка, докато методът за възстановяване на изображението разследва причините, поради които качеството на изображението се влошава и модулира процеса на влошаване, след което обръща процеса и накрая възстановява оригиналното качество на изображението.

Направи запитване

Нуждаете се от качествена система за видеонаблюдение?

Доверете се на нашите специалисти!
Консултирайте се с нас, за да изберете най-подходящто решение за вас.

Направи запитване