Ако смятате, че предназначението на една интелигентна електронна брава е единствено да направи дома ви по-сигурен и защитен срещу неправомерно проникване, то значи е време да преразгледате своите възгледи относно разумните заключващи системи. Наред с по-високото ниво на охрана, електронните ключалки дават невероятно разнообразие от удобства на своите ползватели. Тук ще се спрем на някои от възможностите на ключалките от ново поколение, които ще направят живота ви по-лесен от всякога.

Основно удобство, създадено от електронните брави е спокойствието. Вече няма да се налага да викате ключар, който срещу космическа сума да отключи входната ви врата, когато случайно заключите ключовете си вкъщи. Отпада и нуждата да се притеснявате, че сте забравили да заключите вратата на излизане сутринта, защото електронната ключалка заключва при всяко затваряне на крилото. Благодарение на огромното разнообразие от бюджетни решения, днес всеки може да си позволи електронна брава, която не само да краси входната врата на дома му, но и да му осигури така важното потребителско удобство.

Какъв е принципът на работа на умните ключалки?

електронни заключванияПовечето електронни ключалки имат един или няколко метода на отключване, включващи RIFD четец, клавиатура, биометрична идентификация или Bluetooth свързване. Първите електронни брави използваха клавиатура, върху която се въвеждаше код, за да се отключи ключалката. Макар че този принцип все още се използва, новите модели разполагат с Touch Screen панел вместо бутони и предлагат защита, която пречи на крадците да разгадаят персоналния ви код.

Бравите, използващи радиочестотна идентификация (RIFD) се нуждаят от ключ под формата на чип или карта, чрез който се осигурява достъп до вътрешността на сградата или жилището. При RIFD технологията, не се налага дори да изваждате ключа от джоба или дамската си чанта, когато системата е пригодена за дистанционно отчитане на данните от носителя. Това означава, че вече няма да се налага да се лутате в тъмното или пък да търсите къде да оставите покупките, за да отключите, когато ръцете ви са заети.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Bluetooth базираните ключалки действат на същия принцип. Те ‘’усещат’’ Bluetooth идентификацията на вашия смартфон от различна дистанция, така че всеки път, когато се доближите до ключалката на достатъчно разстояние, вратата ще се отключва автоматично. Повечето Bluetooth и RIFD ключалки разполагат и с резервен метод на отключване, така че когато батерията на телефона ви падне или изгубите електронния си ключ, да можете да влезете в дома си.

Биометричните системи са най-новото и сигурно при електронните брави в момента. Вероятно вече използвате сензор за пръстов отпечатък, за да отключите смартфона или таблета си и знаете какво удобство и високо ниво на сигурност дава тази технология. За да използвате системата е нужно само да въведете в паметта на контролера своя пръстов отпечатък и тези на всички хора, на които искате да осигурите достъп до дома си.

Кои са допълнителните възможности на електронните ключалки?

След като станаха ‘’интелигентни’’, електронните системи за заключване придобиха и огромен набор от допълнителни функционалности, с които улесниха максимално живота на своите ползватели. Например, интегрирайки отключването в останалите охранителни и известителни системи, вие ще можете да реагирате адекватно при всякакви обстоятелства. Представете си, че докато сте на почивка мазето в дома ви се наводни. Вие ще разберете това, защото известителната система ще ви изпрати известие. Тогава ще можете да се обадите на съседите да погледнат къде е проблема и докато лежите на плажа да им отключите, за да влязат и да заключите след тях, когато си тръгнат.

Електронната брава ви предлага и голям достъп до ценна информация, чрез която ще бъдете в течение на всяко влизане и излизане на лицата, притежаващи достъп до дома ви. Децата ви вече няма да могат да се измъкват след вечерния час, а чистачката няма да може да ви таксува за два часа работа, когато е прекарала в дома ви само един.

Новите технологии при умните ключалки тепърва ще получават все повече функции, чрез които вашият живот ще става по-лесен, сигурен и удобен. Ако все още носите в джоба си връзка метални ключове, можете сами да съпоставите ползите от този остарял метод на заключване и недостатъците, които той води със себе си.