Ако се замислим откъде крадците проникват в нашите домове, търговски помещения или офис и административни сгради, то неизменно ще открием, че това най-често се случва през входната врата или необезопасен прозорец. Добре познатата ни врата, която се отключва с прост метален ключ постепенно ще остане в миналото, а нейното място ще заеме непревземаемата електронна брава, която можем да отключим само ние.

На какъв принцип работи електронното заключване?

електронно заключванеБравите, работещи на електронен принцип са част от модерните антивзлом системи. Те осигуряват непристъпност на сгради помещения и е невъзможно да бъдат отключени без наличието на специален отключващ механизъм. Електронните брави биват електрически и електромагнитни, като принцип на работа и представляват заключващи механизми, активирани чрез различни електронни носители (чипове и карти) или чрез въвеждане на персонален код.

В зависимост от принципа на работа и степента на защита, една електронна брава може да варира като цена в много широк диапазон. Хората са склонни да заплатят солидни суми за подобно оборудване, когато притежават ценности, които искат да опазят или активи, които имат не само материална, но и интелектуална или морална стойност.

Електрическите системи за заключване могат да се монтират върху врати от всякакъв материал, включително стъкло, като има специално разработени системи за монтаж върху стъклени витрини. Отключването на различните модели става на различен принцип – чрез електронен ключ (чип или карта), чрез въвеждане на персонален код или чрез биометрични данни.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Улеснението при по-съвършените устройства се състои в това, че вратата може да се отключи от разстояние. При някои брави се използва чип с широк периметър на действие, вграден в малко дистанционно, а отключването на става на принципа на отключването на модерните автомобили. С един такъв електронен чип е възможно да се управлява цяла мрежа от електронни заключвания, например имате възможност да отключвате входни врати на жилищни или офис сгради, да използвате асансьора и същевременно да получите достъп до гаража.

Защо са по-добри от класическите?

Електронните брави са по-добри от класическите с механично отключване по няколко показателя:

Предпазват от нежелано проникване

Това е тяхното основно предназначение и въпреки това, то непременно трябва да се изтъкне, като предимство. Чрез един такъв механизъм, вие си осигурявате 100% защита срещу крадци и натрапници и в същото време гарантирате сигурността на хората, намиращи се в помещението. Този тип заключвания са предпочитани от семейства с малки деца, тъй като не дават възможност на детето да отвори вратата в отсъствието на възрастен.

Няма опасност ключът да бъде откраднат, изгубен или подправен

Този плюс на електронното заключване е особено валиден за ключалките, които се активират с персонален код, биометрични данни или дистанционно. По този начин само вие можете да активирате механизма за отключване, а в случай, че електронният ключ бъде изгубен или откраднат, системата позволява бързо деактивиране на изгубения и активация на нов персонален чип.

Бърза промяна на оторизацията

Това е оптимално удобство за търговски обекти и други обществени сгради, където лицата, оторизирани с право на достъп често се сменят. При смяна на лицата, получили право да отключват вратата, системата дава възможност да се заменят данните, като единната база данни позволява голям брой уникални комбинации. Аварийното захранване на ключалката, в случай на прекъсване на електричеството също е налично при съвременната електронна брава.