аналогова или IP камера

Аналогови системи видеонаблюдение

Аналоговото видеонаблюдение е известно под името CCTV (closed-circuit television). Картината се предава по коаксиален кабел, свързващ камерата и записващото устройство. Стандартно, картината се изобразява на монитор, свързан със записващо устройство.

Разделителната способност на всички аналогови камери за видеонаблюдение се измерва в хоризонтални телевизионни линии – стандартно 480 TVL, 540 TVL, 700 TVL, 800 TVL, 900 TVL и 1000 TVL. Разнообразието по други параметри е голямо: куполни, раменни, пластмасови или метални, с фиксиран или варифокален обектив, със или без инфрачервена подсветка.

В аналогова система за видеонаблюдение, видеорекордера – DVR (може да e съответно 4-, 8-, 16- и 32- канален) е важно устройство и без него потребителят не може да има директен достъп до отделните камери за видеонаблюдение.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

След получаване на аналогов видео сигнал от камерите, DVR-а преобразува аналоговия сигнал в цифров, компресира, след което съхранява компресирано видео на твърди дискове. Освен това, DVR има различни режими на запис, включително пълно работно време, график, детекция на движение и алармено събитие. DVR-а може да се свърже с мрежата чрез RJ45 интерфейс.

Когато се разпространява по интернет, видеото за всички камери се предава като един поток (един IP адрес). Следователно, не е много ефективен. Аналоговите продукти са най-бюджетното решение за изграждане на системи за видеонаблюдение на ниски цени, но технологията е вече почти излязла от употреба.

Аналогова или IP камера за видеонаблюдение

IP камера за видеонаблюдение

IP (Internet Protocol) камерата осигурява по-високо качество на изображенията с мегапикселна резолюция 1.0 MP, 2.0 MP, 3.0 MP, 5.0 MP, 6.0 МР, 8.0 MP и има вградени процесор, сензор за изображения и IR филтър, който помага да заснемате чисти изображения с вярно възпроизвеждане на цветовете.

IP камерата разполага с детектор за движение, който позволява на потребителя да се информира за подозрителни действия около наблюдаваните области. Като се комбинира това със сложните режими на запис и с възможността за уведомяване със съобщение или имейл, ще получите бдителна охрана, която се грижи за сигурността на вашия дом или бизнес денонощно.

Оторизираните потребители могат да получат достъп до IP камера от всяка точка на света чрез интернет, да гледат видео на живо или записани кадри чрез компютър, смартфон или таблет. Стандартната IP камера включва захранващ кабел и един Ethernet (RJ45) порт, като някои мултифункционални цифрови камери имат по-богат интерфейс, включващ аудио вход /изход, алармен вход /изход, слот за Micro-SD карта или BNC изход. Преди монтаж е много важно да се изберат подходящите IP камери за изграждане на системи за домашно видеонаблюдение според инсталационната среда:

• Раменна камера – предоставя възможност за наблюдение от по-голямо разстояние;
• Куполна камера – с компактен размер и естетичен дизайн, което позволява лесно да се слее с вашия интериор;
• Камера Fisheye/панорамна гледка – осигурява панорамна гледка на вашия район на 180° или 360°;
• Пластмасова – за вътрешна употреба или метална – вандалоустойчива;
• С фиксиран или варифокален обектив – решаващо значение за ъгъла на виждане на камерата и съответно за размера на наблюдаваното пространство;
• PTZ куполна камера – идеален избор за наблюдение на голяма площ, потребителят има възможност да следи и да се фокусира върху детайлите.

За разлика от аналоговата система, IP камерата сама улавя изображенията, веднага ги преобразува в цифров сигнал, компресира ги с H.264 формат, след което ги излъчва по мрежата. По отношение качеството на изображението – цифровите IP камери осигуряват много по-високо качество на картината и кристално ясни изображения с по-висока разделителна способност, но са на малко по-високи цени от аналоговите модели.

Мрежовият видеорекордер – NVR служи за да записва видео и да управлява IP камери, като основната разлика е, че видеозаписите са цифрови и NVR-а не трябва да компресира видеото.

Направи запитване

Нуждаете се от подходяща камера за видеонаблюдение?

Доверете се на нашите специалисти!
Обадете ни се и получете безплатна консултация още сега!

Направи запитване

На кои видео стандарти можем да се доверим днес?

Видео стандартните, между които се простира нашият избор днес са три основни, на които ще обърнем специално внимание, за да можете и вие, като потребители да направите максимално информиран избор при покупка и внедряване на системи за видеонаблюдение. Това са:

  • AHD (Analog High Definition);
  • HDCVI (High Definition Composite Video Interface);
  • IP видеонаблюдение.

Всеки от един от тези стандарти е приложим към индустриалното или домашно видеонаблюдение, но трябва да се знае, че различните системи предлагат различно качество – както на изображението, така и на отделните функционалности на системата. Така например:

AHD (Analog High Definition) е максимално осъвременено решение за цифрово видео с Full HD качество по коаксиален кабел. Благодарение на този стандарт, можете да използвате наличната кабелна инфраструктура, за да получите видео изображение с висока резолюция посредством нов метод на предаване. Принципът на работа на AHD стандарта дава възможност за подобряване на изображението, предавано чрез кабел.

При AHD аналоговият видео сигнал от наличните в обекта аналогови камери се преобразува и предава посредством технология за компресиране, след форматиране от аналогова матрица с висока резолюция. Тази технология на компресиране е сходна с използваните от цифровата телевизия DVB-T, ISDB-T или ATSC системи. Благодарение на специалния интерфейс, изображението достига качество от 1 и 2 мегапиксела и стойности от 1000, 1200 и 2000 TVL (тв-линии).

С помощта на аналоговия High Definition стандарт цифровото видео с висока резолюция се предава изцяло по коаксиален кабел, усукани двойки или директно по въздуха. При него имаме голям брой видео потоци с различна резолюция по коаксиален кабел: 5C2V / RG6 кабел с дължина до 1000 метра и без ретранслатор – до 500 метра при 3C2V / RG59.

HDCVI (High Definition Composite Video Interface)

Това е друг видео стандарт, осигуряващ HD и Full HD видео изображение по коаксиален кабел. Тази система е особено подходяща за бюджетно изграждане на видеонаблюдение с високо качество, като при нея се прилага кодиране и разкодиране в двата края на кабела. HDCVI стандартът позволява да се използват пасивни усилватели за предаване на картина, аудио сигнал и данни по наличната кабелна инфраструктура без никаква загуба на качеството. На разстояние до 500 м качеството на видео сигнала е HD и Full HD – на разстояние до 300 м.

IP видео наблюдение

Това е най-новата и най-използвана днес технология за пренос на видео сигнала от наличните ip камери за видеонаблюдение към различни мрежови устройства за наблюдение. При нея сигналът се пренася посредством IP адреси и LAN мрежа, като високата пропускливост на информация на LAN мрежите позволява безпроблемен пренос на видео данни на камери от 1.3MP до UltraHD 4K.

Каква система да изберем за дома?

Голяма част от потребителите предпочитат да използват готови системи за видеонаблюдение, когато става въпрос за охрана и наблюдение на дома и периметъра около него. Основната причина за този избор е цената. Този тип системи за видеонаблюдение са на цени, каквито повечето собственици на жилища могат да си позволят, а също така и окомплектовани с необходимите за работа компоненти – от камерите до окабеляването и захранването. Друг е въпросът, обаче какво качество предлагат готовите сетове.

Много хора смятат, че не се нуждаят от особено прецизна и качествена система за домашно видеонаблюдение, докато не възникне събитие, налагащо да се разгледат детайли. С една евтина и некачествена, предварително окомплектована система няма да можете да идентифицирате лица, номера на коли, дребни предмети, специфични движения. На практика ще получите информация за извършено престъпление, но няма да успеете да помогнете особено на органите на реда при разкриване на нарушителите.

Единственият начин да попаднете на качествено видеонаблюдение за дома е то да ви бъде препоръчано от специалист и то такъв, който познава поне основните характеристики на обекта – площ, осветяване, архитектурни особености, труднодостъпни участъци и т.н. Качествената система не е тази, която се състои от прецизни Full HD камери за видеонаблюдение на цени, по-високи от средното, а тази, при която камерите са съобразени с нуждите на обекта и разположени стратегически, така че да покриват възможно най-голям периметър.

Какво представлява една примерна система за видеонаблюдение и колко е скъпа?

Ако разгледаме една цялостна система за видеонаблюдение, то нейните компоненти са напълно достатъчни като брой и работни възможности за осъществяване на надеждна охрана на частни имоти, жилища и по-малки търговски обекти. Един готов сет от този ценови диапазон може да включва:

  • 4 броя IR камери – 2 куполни и 2 с метален корпус за външен монтаж;
  • 4 канален DVR рекордер с опция за отдалечено наблюдение през мобилно устройство;
  • 4 броя кабели с фиксиран конектор;
  • Захранване за камерите с разклоняващ конектор.

С подобни предварително окомплектовани системи за наблюдение са оборудвани голяма част от търговските обекти от среден тип, както и много производствени помещения и частни имоти – предимно еднофамилни къщи с двор и собствено паркомясто или гараж. Когато този тип готови системи за видеонаблюдение се монтират професионално, те дават възможност за отлична охрана и контрол на обекта.

Различният тип камери позволяват наблюдение на вътрешните и външни пространства. Двете куполни камери от нашия примерен комплект са предназначени за монтаж на закрито, докато останалите две могат да се монтират извън обекта, като най-често се използват за наблюдение на входове и подстъпи към охранявания периметър. Когато се използват камери за външен монтаж е задължително те да имат влагоустойчив корпус по стандарт IP65. Вандало устойчивото тяло на камерите не е необходимо, когато се разполагат на достатъчна височина, но въпреки това, то дава допълнителна защита в различни неблагоприятни ситуации.

Колко важно е записващото устройство?

Моделът и капацитетът на видеорекордера се избират спрямо нуждите на обекта. Тъй като нашата примерна система е пригодена за денонощна/24 часова периметрова охрана е необходимо записващото устройство да разполага с капацитет за съхранение на по-голямо количество записи.

Един подобен сет обикновено е с включен DVR с монтиран в него хард диск с капацитет 1ТВ. Количеството на съхранените записи е различно при различните обекти. Логично е един търговски или промишлен обект да съхранява записите по-дълго за евентуален преглед, отколкото един частен дом.

Голям плюс при съвременните системи за видеонаблюдение е възможността за администрация и наблюдение от дистанция през iOS и Android устройства, както и опцията за свързване на микрофон и софтуер, позволяващ разнообразни методи на запис – непрекъснат, в определени часови интервали, при детекция на движение, шум, аларма и т.н.