механизми за заключванеС напредъка на високите технологии става все по-лесно да се осигури здраво и надеждно заключване на входните врати. Днес много домакинства се възползват от най-новите разработки при модерните заключващи механизми, като същите са важна част от системите за контрол на достъпа, използвани в административни и жилищни сгради, търговски помещения, производствени предприятия, хотели и офиси.

В следващия материал ще обърнем внимание на видовете заключвания, на които можете да разчитате. Това ще ви даде възможност да се насочите конкретно към моделите, които са приложими и подходящи за вашата входна врата. От вида на разработката, която ще изберете зависи дали ще се чувствате напълно спокойни и защитени или ще останете с усещането, че сте вложили усилия и средства на вятъра. Ето и най-често използваните днес механизми за заключване:

Електромагнитни брави

Това са, така наречените електронни заключващи системи с чип. Те са важна част от системите за контрол на достъпа и особено подходящи за големи жилищни или офис сгради, в които броят на ползвателите е огромен. Този тип заключване се състои от електромагнитна брава, контролирана от RIFD четец и управлявана посредством електронни чипове. Една такава система може да се отключва от до 1000 броя ключове, като в зависимост от разработката, идентификацията на всеки ключ може да става от дистанция или чрез контакт между чипа и наличния RIFD четец.

Поради отсъствието на лесно износващи се механични елементи, електромагнитната брава е устойчива и има изключително дълъг експлоатационен живот и е приложима към всеки модел и вид врата, независимо от материала. Електромагнитът не се нуждае от механична брава, защото сам задържа вратата затворена. Отключването става единствено по електронен път, като за по-бързо и лесно отваряне, от вътрешната страна на вратата се поставя бутон, чрез който това става моментално . Електромагнитните брави понасят натоварване до 300 кг и могат да се управляват и чрез домофонна централа.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Електромагнитен дроп-болт

Предимството на този вид заключващи механизми е, че остават невидими за незапознатите, като това е валидно за всяка от страните на вратата – вътрешна и външна. При тях заключването става чрез метален шип на 15 – 17 мм дълбочина. Те са особено подходящи за врати, изработени от леки и не особено устойчиви материали, като алуминий и PVC, тъй като при тях заключващият елемент се намира на нивото дръжката, така че усукването на вратата при опит за отваряне може лесно да се избегне. Отключват се само по електронен път, чрез безконтактни карти, чипове или безжичен бутон за дистанционно управление, а управлението става чрез допълнително устройство.

Електромагнитен насрещник

Това са най-евтините заключващи механизми. За съжаление, те са и с най-ниска степен на сигурност, но се използват в много жилищни сгради, поради съвместимостта им с врати от абсолютно всякакъв материал и възможността да бъдат контролирани посредством домофонна система. Те имат стандартен режим на работа, т.е. вратата може да се отвори, докато бутонът на апартаментния домофон е натиснат. При цифрови системи, чрез еднократно натискане на бутона, насрещникът се активира за период от 3 секунди. Обикновено са придружени от детектор за отворена врата с двоен и троен контакт.