Изграждането на система за видеонаблюдение е лесно. Трудно е да изберем вида, компонентите, конфигурацията и останалите фактори, свързани с нейната ефективност. Казваме, че изграждането е лесно, като изхождаме от презумпцията, че за целта ще ползваме услугите на специализирана фирма – в случай, че обектът е голям, или ще монтираме готова, окомплектована система, ако искаме да наблюдаваме по-малка площ – около жилищно пространство, жилищни помещения, малки търговски обекти и т.н.

Как да направим правилния избор?

система за видеонаблюдениеИзборът на система за видеонаблюдение зависи на първо място от бюджета. Пазарът предлага и евтини и скъпи решения, въпросът е от каква важност е за нас въпросният обект. Ако искаме да изградим надеждна и ефективна охранителна система на място, което е от особено значение, то отделянето на повече средства е правилната стратегия. Ако просто се ръководим от тенденцията да имаме видеокамери в своя търговски обект, защото с такива са оборудвани и останалите магазини, то спокойно можем да инсталираме няколко бутафорни камери.

Правилният избор на видеоохранителна система включва също качеството на изображението, което искаме да получим. Това означава да се насочим към конкретен тип система – цифрова или аналогова. Видът на камерите и капацитетът на техния обектив също определя дали ще имаме ясна и детайлна картина или размазано изображение, без никакъв шанс за разпознаване на лица, номера на коли, предмети и нетипично движение. Камерата решава също дали ще имаме аудиосигнал, а това в повечето случаи е необходимо.

Какво ни предлага пазарът?

За да можем да изберем подходящата за нашите цели система за видеонаблюдение, е важно да знаем какво ни предлага пазарът в момента. Добрата новина е, че производителите на този тип техника постоянно усъвършенстват своите технологии, предлагайки апаратура с огромни възможности. Една видеоохранителна система вече няма за цел да бъде просто наблюдател – тя може да участва активно дори в управлението на отделни бизнес дейности, анализирайки потребителското поведение, работния процес, ефективността на служителите…

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Ето и между какво можем да избираме:

Аналогови системи

Те са най-достъпните, но и най-несъвършените решения. Аналоговите системи за наблюдение предлагат най-ниско качество на изображението, като в същото време различни източници на електричество оказват влияние на работата на камерите. Самата технология по начало е ограничена откъм качество на картината и не се очаква сериозно подобрение в тази посока, след като най-новите разработки са насочени към цифровите системи.

Цифрови системи

Дигиталните системи за видеонаблюдение са бъдещето, а и утвърдено настояще на видеоохранителната техника. Те предлагат най-високо качество на изображението, а сигналът не се влияе от смущения по трасето. Цифровите системи подлежат на ъпгрейд, в случай, че нуждата от по-качествено наблюдение в обекта се повиши. Дигиталната система позволява да се заменят или добавят камери, както и обединяване на системата с друг вид решения за контрол и защита – системи за контрол на достъп, пожароизвестителни системи и т.н. Дигиталната технология може да бъде IP (Internet Protocol) базирана, с възможност за дистанционно наблюдение и управление.

Капацитет на записа

Няма как да пренебрегнете капацитета и вида на записващото устройство при избора на система за видеонаблюдение. От видеорекордера и по-конкретно от капацитета на хард диска зависи както количеството запис, което можете да съхраните за по-късен преглед, така и времето за запис. Видът на камерите и нивото на компресия също оказва влияние на записа. Пазарът предлага специализирани хард дискове с части, проектирани да работят 24/7 – 365 дни в годината.