видеонаблюдение на домаС напредъка на модерните технологии и с понижаване на цените на охранителната техника, днес всеки може спокойно да закупи и монтира камера за наблюдение в дома си. Всевиждащото око на видеокамерата вече не е приоритет на сградите със специално предназначение и търговските обекти. Все повече обикновени хора използват домашно видеонаблюдение, като причините за това са различни – от напълно основателни до очевиден признак на безпричинна параноя.

Тук ще се спрем на 3 от причините, които смятаме за ‘’основателни’’, макар да осъзнаваме, че за много от нашите съвременници, да наблюдаваш интимната си половинка, докато отсъстваш по работа е напълно резонно и съвсем в рамките на нормалното. Доколко домашното наблюдение с камери е етично е въпрос на друга тема. Тук ще застъпим причините, които които не ни карат да се чувстваме неудобно и поради които и ние самите бихме монтирали камери в дома си.

  1. Защита на личната собственост

Посегателствата над частната собственост принудиха съвременния човек да отделя ежемесечно един стабилен бюджет, с който да осигури максимална защита на своето имущество и близки хора. Независимо дали искате да се предпазите от крадци или от недоброжелатели, които биха повредили умишлено скъпа ваша принадлежност – камерите, особено ако са монтирани така, че да се виждат отдалеч, определено вършат работа.

Понякога става въпрос за вандалски постъпки, които също създават доста проблеми, макар и не винаги да са свързани с материални щети. С помощта на домашното видеонаблюдение, вие можете да наблюдавате дори от дистанция дали някой не поврежда умишлено автомобила ви или обикаля къщата ви, докато сте на работа. Самото присъствие на камерите играе ролята на превенция, поради което някои хора използват бутафорни видеокамери, с които да отклонят намеренията на недоброжелателите.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
  1. Наблюдение на малки деца и болни възрастни хора

Загрижеността за близките е причина, чието основание едва ли някой може да обори. Бейбифоните дадоха идея на много родители, че постоянният мониторинг е най-сигурният начин да бдят над децата си. За хората, чиито деца са достатъчно големи, за да остават сами вкъщи, но и твърде малки, за да им се гласува пълно доверие, домашните камери са най-доброто средство за контрол.

Наблюдението с камери е особено удачно и при доглеждане на възрастен болен родител, който понякога се налага да бъде оставян без надзор. Камерите за наблюдение спестяват много излишни тревоги, което може да бъде особено неприятно, когато сме достатъчно натоварени в работата, за която се изисква 100% концентрация. С помощта на видеонаблюдението, всеки родител или пораснало дете ще бъде в контакт с любимите си хора и ще може да реагира своевременно в случай на нужда.

  1. Наблюдение над наети лица

Натовареният работен график принуди много хора да използват услугите на наети лица, които да ги заменят в почистването, в отглеждането на децата или в грижите за възрастните им родители. Самото наемане на едно или няколко такива лица е своего рода гласуване на доверие, но може ли то да бъде пълно и безрезервно, когато залогът са любими хора и скъпо имущество?

Камерите за наблюдение ви дават възможност да се уверите, че бавачката се грижи добре за детето ви, че чистачката не краде и си върши работата съвестно, а болногледачът не пренебрегва болния ви родител, когато се нуждае от специални грижи. Това са трите най-основателни причини за домашно видеонаблюдение, според нас, като не оспорваме правото ви да го правите и по други причини.