rfid чипRFID технологията е най-съвременният и ефективен метод при изграждане на система за контролиран достъп. Radio-Frequency Identification е маркировката, която се забелязва върху стоки, колети и други предмети, с цел контролиране на преместването им. Тя представлява вълнова комуникация между носител с криптирана информация и четец.

Чип с радиочестотни вълни

Уникалните предимства на тази технология са безконтактният начин на управление, прочитането на голямо количество данни едновременно, действие независимо от човешкият елемент, и съхранение на огромно количество данни. Освен за обозначение и едновременно защита на търговски продукти, тази технология е забелязана и активно използвана в отключващи устройства. Физическата им форма е RFID чип, прикрепен или вграден в ключодържател, карта, етикет, таг и други корпуси, които изпълняват ролята на пропуск.

Радиосигналът предава и приема вълни с честота, която се разпознава като идентична от идентифициращият терминал, при което се осъществява пропускане към обект. Безконтактното разчитане на радиовълните е възможно както от съвсем близко, така и от много отдалечено разстояние, и е изключително удобен и бърз начин за отключване.

Към удобството е добавена и високата степен на защита – радиочестотните идентификатори съдържат уникална информация. Тя не може да бъде подправена, имитирана или заменена с друга, защото устройството няма да я прочете като валидна.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Мониторинг

Сам по себе си, този метод на идентификация изгражда независима система за контрол на достъп. Инсталирането на четящ заключващ механизъм е достатъчен, за да осигури пълен контрол върху влизащите в определен обект лица. Регистрирането на един пропуск се запазва завинаги в паметта на системата, а при нужда винаги може да се изтегли и систематизира целият архив на посещения.

Физическата охрана нямат капацитет да приложат толкова ефективно ограничение върху достъпът до сграда, особено ако тя разполага с много входове и няколко изхода. Затова присъствието им в комбинация с тези устройства е оптималният начин за спиране на нежелани посетители. Понякога, човешкият елемент се изключва напълно, и радиочестотната система се грижи самостоятелно за контролирането на преминаващите.

Рискове и недостатъци

RFID чиповете са предпочитани и за вътрешните отдели на големи административни, бизнес сгради и индустриални предприятия. Удобният и същевременно рисков фактор в системата е даване на правомощия за достъп до всички стаи в сграда, само на един идентификатор.

Възможността той да бъде зает или загубен е много висока, като преотстъпването му е по-застрашаващото сигурността действие. То се случва често и затова, въпреки високотехнологичните им функции, тези идентифициращи системи рядко се използват в обекти с повишена необходимост от контрол.

Въпреки че са особено ефективно средство за контрол върху работещият персонал, подобна опасност е налице и там, и понякога обезсмисля съхраняването на информация. Затова, дори и отчитането на изработени часове труд би трябвало да се контролира с още един метод.

Инсталиране

Интегрирането на радиочестотна идентифицираща конфигурация се извършва от професионалист, който разяснява начинът за използване и рисковете при употребата й. Процедурата включва въвеждане на нов софтуер и физическият корпус на устройството. Към софутерът са свързани четец и контролер, както и определен брой карти, тагове, етикети или друг тип предмети с вградени чипове.

V MAXProtect е фирма с дългогодишен опит в сферата на сигурността, която е готова да ви консултира относно най-подходящата за вас конфигурация за контрол, по всяко време. Специалистите ни ще направят оглед, след което ще препоръчат, осигурят и инсталират системата за контролирано пропускане, включително и посочената.