Сред разнообразието от високотехнологични системи за сигурност можем да срещнем и специфичната инфрачервена бариера. По своята същност и функции, това е едно изключително ефективно средство за периметрова охрана в обекти с различна площ и предназначение. Пазарът предлага различни решения – компактни, с голям радиус на действие, с различен брой пресичащи се лъчи, за монтаж на прозорци, за охрана на входове и подстъпи към обекти и т.н.

Какво представлява инфрачервената бариера?

инфрачервени бариериИнфрачервените бариери са всъщност специфични датчици за движение. Състоят се от два елемента – предавател и приемник, които обменят (предават и приемат) помежду си различен брой инфрачервени лъчи, пресичането на които задейства аларма или друго средство за известяване.

Могат да се използват на открито, а също и в затворени помещения, като периметърът на обмен между двата елемента на съоръжението е различен при различните условия. На закрито, бариерите функционират нормално на разстояние над 200 м, докато при външен монтаж обсегът на действие е по-малък – до 80 – 90 метра при различните модели.

Специфичното при използване на инфрачервена бариера е правилното разположение на модулите и изобщо качественият монтаж. За безупречната работа на системата е необходим оптимален избор на мястото, на което ще бъде монтирана. Двата елемента (предавател и приемник) могат да се монтират на стена или отдалечено от сгради и архитектурни компоненти, като за целта се използват включените в окомплектовката стойки.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Задължително условие е на мястото на монтаж да няма пряка слънчева светлина или други ярки отблясъци, попадащи върху лещите на бариерата. Не е желателно този тип системи за периметрова охрана да се монтират на места, където ще бъдат изложени на валежи, въпреки защитения корпус на модулите. Добрият монтаж налага също използването на дублиращо акумулаторно захранване, което да обезпечи непрекъсната работа на съоръжението при прекъснато електроподаване.

Като цяло, използването на инфрачервена бариера е надеждно средство за защита на обекти и най-вече на открити пространства. Бариерите от този тип са подходящи за охрана на жилища, поради способността им да игнорират преминаването на домашни любимци през защитения периметър. Настройките на системата могат да се извършат ръчно място, както и от дистанция през компютър, като за целта е необходимо закупуване на съответния софтуер.