охранителна система за домаIT еволюцията направи възможно създаването на ‘’умен’’ дом, който можем да управляваме изцяло от дистанция – от заключването на входната врата или дворна порта, през електрическото захранване, осветлението, отоплението и дори напоителната система в градината.

Всичко това можем да контролираме единствено с помощта на смартфон, използвайки специално приложение. Днес е невероятно лесно и достъпно да се снабдим със ‘’smart’’ охранителна система за дома, чрез която да се защитим срещу крадци, вандали и всякакви нежелани посетители и събития.

През интернет можем да закупим готов персонализиран комплект, който да монтираме сами или да наемем специализирана фирма, която не само да ни продаде, но и да изгради изцяло една качествена система за сигурност. В зависимост от индивидуалните нужди и финансови възможности, можем да изберем система, която да управляваме и наблюдаваме сами или пък срещу абонаментно заплащане да използваме услугите на професионална охранителна фирма, която да ни пази 24/7 и да реагира адекватно при всяко задействане на алармената инсталация.

Какви ‘’умни’’ системи за охрана можем да използваме днес?

Най-удачните решения при умните охранителни системи за дома са тези, които се свързват към домашната WI-Fi мрежа, така че отделните компоненти да могат да се управляват и следят през мобилно устройство с предварително изтеглено приложение. Системите от най-нисък клас обикновено съдържат няколко сензора за вратите и прозорците, детектор за движение и централа, обезпечаваща комуникацията между отделните устройства, използвайки един или повече безжични протоколи – най-често Wi-Fi мрежата.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Към готовата домашна охранителна система, при нужда можем да добавим допълнителни сензори за движение за останалите врати и прозорци, така че да подсигурим всяка част от своето жилище. Можем, разбира се да изградим цялостна система, обхващаща всички ключалки на вратите и електронното задвижване за входния портал. Можем също да монтираме няколко външни и вътрешни камери за видеонаблюдение, както и да добавим сензори за дим, алармено известителна система и изобщо, каквото ни е необходимо.

Интегриране и настройки

Всяка добра охранителна система за дома разполага с компоненти, работещи безпогрешно в обособената среда и позволява персонализирано управление, посредством предварително зададени настройки. Например, можем да програмираме системата да включва осветлението при детекция за движение, да отключва автоматично ключалките при активиране на сензорите за дим и да настроим камерите да записват при задействане на съответния сензор – за движение, шум или периметрова бариера.

Добре е да помислим също и за съхранението на записите от охранителните камери. Някои системи съхраняват видеозаписите локално, върху SD карта памет или върху хард диска на видеорекордер, докато други предлагат облачно съхранение. Локалното съхранение е добър избор при бюджетните системи от типа ‘’Направи си сам’’, но е важно да се следи да не бъде изчерпан капацитета на паметта и да бъдат изтрити записи, които може да ни потрябват на по-късен етап. Облачното съхранение е също удачно решение, но то може да струва изключително скъпо, в зависимост от абонаментния ни план.