охрана и сигурност От десетилетие насам се обръща все повече внимание върху солидната и ефективна охрана и сигурност на кооперациите с жилищни апартаменти. Те не са възприемани като зони с повишена степен на риск, и поради тази причина сигурността им беше пренебрегвана дълги години.

Живущите в отделните апартаменти закупуваха стабилни блиндирани врати и ги обезопасяваха по свое желание. Външната входна врата на всяка кооперация обикновено е солидна, но доскоро беше с механична ключалка и без никакви добавени системи с по-висока степен на защита.

Изграждане на система за контрол на достъп

Все по-изобретателните методи за проникване в жилищни кооперации доведе до необходимост от откриване на нови начини за повишаване на сигурността. Към това първи се ориентираха блоковете с голям брой апартаменти. Домоуправителите им прецениха, че по-евтин и удобен вариант е да се оказва ефективен подбор на посетителите при входа, отколкото при всеки отделен апартамент.

Разбира се, това не изключва необходимостта от метална врата, солидна брава или терминал с парола пред апартамента ви. Когато входната зона на кооперацията е обезопасена според най-новите критерии обаче, всеки обитател на сградата се чувства в пъти по-спокоен. А спокойствието е чувството, към което се стремим всички, нали?

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Електронно заключване и видеодомофон

Системата, която селектира посетителите ефективно, използва и двете. Електрически или електромагнитна брава, или брава с многоточково заключване Болт – всички те работят слез захранване с електрически ток. Най-сигурният заключващ механизъм е вграден в касата на вратата – невидим от външна страна, той прави опитите за пробиване на защитата доста по-трудни. Обикновено този тип ключалки са обвързани с сканиращ или RFID четец.

Домофонът присъства при входната врата от дълги години. Той предоставя известна сигурност с аудио връзка, чрез която собствениците на жилището кореспондират с човекът, който ги посещава. Така те се уверяват, че той не ги мами относно самоличността си. Познатият на всички ни домофон се състои от кутия с аудио решетка за външен монтаж, и корпус със слушалка за всеки отделен апартамент.

Видеодомофонната конфигурация работи с модерни устройства. Тук вече по-голямата част от корпусът е заета от монитор с черно-бяло или цветно изображение. При някои модели, той е високотехнологична конструкция с вградени в екрана сензори(touch screen).

Цветната видеовръзка предоставя най-висока степен на сигурност. Освен открояване на разцветките в облеклото и аксесоарите на посетителите, което е изключително важно, изображенията на новите домофони се отличават с висока резолюция и детайлност. Възможно ли е функционирането им като самостоятелна система за селективен достъп?

Видеодомофон – устройство за селективен достъп

Именно в тази възможност се корени едно от основните им предимства. Видеодомофоните от ново поколение притежават няколко алармени порта, камера с детайлен цифров обектив, присъщ за модерните камери и фотоапарати (CMOS/CCD матрица, предоставяща широкоъгълен образ с голям брой ефективни пиксели в него), както и инфрачервено осветление за нощно виждане.

Подобна система може да се свърже с видеостена и бутони за контролиране на отключване, заключване и сигнализация от алармена система. Силно препоръчвани за целта са многоабонатните системи, които се състоят от един корпус за външен монтаж и съответен брой монитори за всеки апартамент. При най-новите модели с вграден четец за карти и чипове, в кутията е отделено пространство за слот за SD карта. Тя съхранява данните от отключващото устройство на всеки посетител, при всеки негов достъп до съответният обект.

Записите от вградената камера, както и архивираната информация за посещенията може да се визуализира и прегледа винаги при необходимост. Освен това, най-модерните системи предлагат дори възможност за безжично Wi-Fi управление от мобилно устройство. Контрол за достъп, предоставящ наблюдение, превенция и защита, скрит в облицован със здраво вандалоустойчиво покритие корпус.

Селективен достъп до асансьори

Приложението му е предимно в големи хотелски, административни и търговски сгради. Все по-често обаче тези механизми се монтират и в жилищни кооперации, тъй като допълнително обезпечават сигурността на апартаментите в нея. Модерните системи са с електрически и електромагнитни ключалки или насрещници, придружени с механизъм за отключване – четец, скенер за чипов жетон, карта.

Ако се монтира в асансьорната кабина, такъв четец гарантира сигурността в цялата сграда – достъп до апартаментите или офисите получават единствено оторизирани лица. Когато към тази конфигурация се добави и високофункционалното заключване на външната врата на апартамент, то тогава е постигнато това, което в охранителните среди се нарича “обезопасеност”.