монтаж на видеонаблюдениеПри монтаж на видеонаблюдение има редица тънкости, които професионалистите познават и с които се съобразяват, изграждайки една прецизна и ефективно работеща система. Проблемите възникват, когато непрофесионалисти решават да се заемат сами с монтирането и свързването на камерите за наблюдение. Тези проблеми варират в голям диапазон – от погрешен избор на камери до неправилното им разположение и зле направени настройки.

Предвид големия брой посегателства в търговските обекти, в тях най-често възниква нужда от професионален монтаж на системи за видеонаблюдение. Голяма част от собствениците на магазини, обаче решават да спестят средства, заемайки се сами с операциите по внедряването на видеоохранителната апаратура. Ако сте сред тях, ето с кои фактори трябва обезателно да се съобразите:

Определяне на критичните точки

Най-често срещаната грешка при интеграция на системи за видеонаблюдение в търговски обекти е обратната последователност, която се следва. Вместо да се планира внимателно и да се определят с точност критичните точки в обекта, обикновено се действа по обратен ред – първо се закупува системата (обикновено се избира готов сет, предлаган на промоция) и след това се търси начин тя бъде внедрена така, че да бъде максимално ефективна. Така проведената операция е рядко успешна.

За да имаме добре работеща система за видеонаблюдение е важно първо да дефинираме внимателно точките, които са най-незащитени срещу неправомерни действия. Това са най-често вход/изход зоните, касите за разплащане, отдалечени щандове и витрини, непокрити от персонал и охрана и т.н. Определяйки броя на критичните точки, можем да изчислим с точност не само броя на камерите, но и техния вид, защото всяка точка има специфични особености, на които камерата трябва да може да отговори.

Избор на камерите

Иновациите при системите за видеонаблюдение доведоха до един презадоволен пазар. Преди да стигнем до монтаж на видеонаблюдение е важно да изберем най-подходящата система, спрямо условията, в които тя ще бъде използвана. Изборът на камерите обикновено се базира на предварително определения бюджет, което е и причина за масовото използване на не особено добра техника и следователно до ниски възможности за разкриване на нарушения и още по-малка вероятност за идентифициране на самите нарушители.

При избора на камерите трябва да вземем предвид фактори като: фокусно разстояние, работни режими, захранване, резолюция, избор на черно-бели или цветни камери, разделителна способност на обектива, степен на осветеност или липса на каквато и да е светлина и не на последно място – броят на камерите. В някои случаи куполните PTZ камери са по-добрият вариант, понеже покриват голям периметър от критичната зона, но в други, няколко конвенционални камери, насочени постоянно към критичните точки са доста по-ефективни от дори най-съвършената куполна.

Допълнителни условия

Правилният монтаж на видеонаблюдение е свързван и с няколко допълнителни условия, като например: осигуряване на автономно захранване, което пък от своя страна трябва да бъде съобразено с консумацията на електрическа енергия. Начинът на съхранение на записите също е ключов момент при избора на система за видеонаблюдение. Част от системите използват автономно съхранение – на твърд диск или SD карта памет, докато други позволяват използване на облачни услуги. Опциите за отдалечено наблюдение и управление на камерите през мобилно устройство също е фактор, заслужаващ внимание.

Тънкости при монтаж на видеонаблюдение
4.3 (86.67%) 3 оценки