монтаж на видеонаблюдениеПри монтаж на видеонаблюдение има редица тънкости, които професионалистите познават и с които се съобразяват, изграждайки една прецизна и ефективно работеща система. Проблемите възникват, когато непрофесионалисти решават да се заемат сами с монтирането и свързването на камерите за наблюдение. Тези проблеми варират в голям диапазон – от погрешен избор на камери до неправилното им разположение и зле направени настройки.

Предвид големия брой посегателства в търговските обекти, в тях най-често възниква нужда от професионален монтаж на системи за видеонаблюдение на изгодна цена. Голяма част от собствениците на магазини, обаче решават да спестят средства, заемайки се сами с операциите по внедряването на видеоохранителната апаратура. Ако сте сред тях, ето с кои фактори трябва обезателно да се съобразите:

Определяне на критичните точки

Най-често срещаната грешка при интеграция на системи за видеонаблюдение в търговски обекти е обратната последователност, която се следва. Вместо да се планира внимателно и да се определят с точност критичните точки в обекта, обикновено се действа по обратен ред – първо се закупува системата (обикновено се избира готов сет, предлаган на промоция) и след това се търси начин тя бъде внедрена така, че да бъде максимално ефективна. Така проведената операция е рядко успешна.

За да имаме добре работеща система за видеонаблюдение е важно първо да дефинираме внимателно точките, които са най-незащитени срещу неправомерни действия. Това са най-често вход/изход зоните, касите за разплащане, отдалечени щандове и витрини, непокрити от персонал и охрана и т.н. Определяйки броя на критичните точки, можем да изчислим с точност не само броя на камерите, но и техния вид, защото всяка точка има специфични особености, на които камерата трябва да може да отговори.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Избор на камерите

Иновациите при системите за видеонаблюдение доведоха до един презадоволен пазар. Преди да стигнем до монтаж на видеонаблюдение е важно да изберем най-подходящата система, спрямо условията, в които тя ще бъде използвана. Изборът на камерите обикновено се базира на предварително определения бюджет, което е и причина за масовото използване на не особено добра техника и следователно до ниски възможности за разкриване на нарушения и още по-малка вероятност за идентифициране на самите нарушители.

При избора на камерите трябва да вземем предвид фактори като: фокусно разстояние, работни режими, захранване, резолюция, избор на черно-бели или цветни камери, разделителна способност на обектива, степен на осветеност или липса на каквато и да е светлина и не на последно място – броят на камерите. В някои случаи куполните PTZ камери са по-добрият вариант, понеже покриват голям периметър от критичната зона, но в други, няколко конвенционални камери, насочени постоянно към критичните точки са доста по-ефективни от дори най-съвършената куполна.

Допълнителни условия

Правилният монтаж на видеонаблюдение е свързван и с няколко допълнителни условия, като например: осигуряване на автономно захранване, което пък от своя страна трябва да бъде съобразено с консумацията на електрическа енергия. Начинът на съхранение на записите също е ключов момент при избора на система за видеонаблюдение. Част от системите използват автономно съхранение – на твърд диск или SD карта памет, докато други позволяват използване на облачни услуги. Опциите за отдалечено наблюдение и управление на камерите през мобилно устройство също е фактор, заслужаващ внимание.