избор между електронни и механични брави

Механично или електронно заключване? Този въпрос си задават все повече собственици на жилища, които искат да направят своя дом максимално сигурен и защитен срещу крадците. Посегателствата над частната собственост нарастват с всеки изминал ден, а с това и желанието на хората да направят входната врата на дома си непробиваема.
Да измамиш крадците не е толкова лесно, но да ги затрудниш в опитите им да проникнат в дома ти е възможно, стига да избереш най-сигурната заключваща система за своя дом. И така – механично или електронно заключване на входната врата? Ето плюсовете и минусите на двата варианта:

Електронно заключване

Плюсове:

Електронните брави улесняват максимално собствениците при отключване на техните жилища, гаражи или бизнес помещения. Най-използваните към момента модели представляват контактни електронни заключващи системи с вандалоустойчив четец или електронни заключвания с дроб-болт механизъм, който се активира с дистанционно управление.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Предимството на електронните заключвания се състои във възможността да се осигури достъп на голям брой хора. Това е удобство най-вече за големите жилищни сгради, като блокове и кооперации, където входните врати се заключват постоянно, с което се цели да се ограничи достъпа на нежелани посетители. Някои системи позволяват да се работи с над 120 електронни ключа, като в същото време производителите гарантират, че техните брави са напълно защитени срещу механични, електронни и електрически въздействия.

Минуси:

Сред минусите на електроните заключващи системи е на първо място захранването. Ако някои от моделите са подсигурени с аварийно захранване, осигуряващо работа на системата до две седмици след прекъсване на електричеството, то други, като дроп-болт бравите са абсолютно неефективни при прекъснато електричество. Тяхна основна слабост е, че при прекъсване на захранването, болта се прибира и системата остава отключена. Решение в този случай е да се добави допълнително аварийно захранване от 12V/7A.

Друг огромен минус на електронните брави, за които много малко се говори е възможността да бъдат обезвредени по един изключително лесен начин. Откритие на един български експерт в областта на системите за сигурност и конкретно заключващите механизми – Димо Лазаров показва, че една елементарна промяна на средата, заобикаляща ключалката може да я направи абсолютно неефективна. Достатъчно е само средата да се йонизира със солена вода или пара, за да се освободи електронното заключване, след активиране на захранването.

Механични брави

Плюсове:

Колкото и масово да навлизат в бита електронните ключалки, механичните брави съвсем нямат намерение да излизат от употреба. Всъщност, тенденцията в последните години е да се използват именно механични брави или комбинация от електромеханични заключвания. Това, което прави механичните системи по-сигурни е възможността, всяка брава да бъде направена уникална, което не позволява на крадците да използват един и същи метод на отключване.

Механичните брави, особено когато са от висок клас за сигурност не могат да бъдат обезвредени лесно. В повечето случаи се изисква употреба на съответстващ на механизма на ключалката ключ, което не е толкова лесно, когато говорим за система за сигурност от най-висок клас . Лесното манипулиране на електронните системи, чрез промяна на заобикалящата ключалките среда върна интереса към механичното заключване на жилищните врати.

Минус:

Ако трябва да изтъкнем недостатък на механичните заключващи системи, то това определено е нуждата да се носи класическият метален ключ. Вече дотолкова сме свикнали да преодоляваме системите за контрол на достъпа с помощта на карти, чипове, пароли и пръстови отпечатъци, че самата идея да ползваме ключ, който винаги може да бъде забравен, откраднат, изгубен или подправен ни кара да се чувстваме недостатъчно сигурни и защитени.