Говорейки за защита на частна и обществена собственост, не можем да не обърнем специално внимание на заключващите системи. Едва ли е необходимо да обясняваме колко нерентабилни са остарелите като технология и концепция механични брави. Те могат да се отключат дори от непрофесионалист с помощта на отвертка или друг прост подръчен инструмент, а да не говорим колко кратък е техният работен живот, спрямо този на болшинството електронни брави.

Тук ще посочим някои особености на електронните заключвания, които ще ви убедят в тяхното предимство пред механичните методи на заключване. Ако искате да защитите своя дом, търговски обект, офис или друг важен обект от кражби и вандалски прояви, то ето какво можете да очаквате от електронните системи за заключване.

Защита срещу вандализъм

електронни ключалкиЗа вандалска постъпка се смята дори вкарването на предмети в патрона на бравата. На такива прояви са склонни предимно децата, без дори да осъзнават колко неприятности и разходи причиняват. За разликата от добрата стара механична брава, електронната ключалка е 100% защитена от подобни повреди, защото остава напълно скрита за външни лица. Тя не се вижда нито от външната, нито от вътрешната страна на вратата и много рядко се монтира на обичайното за патрона място.

Електромеханичните брави разполагат с четец, вместо със стандартен патрон, който служи за отчитане на данните записани върху електронния ключ. Четецът може да бъде монтиран на видно място или да се приложи вграден монтаж, при който неговото място също остава неизвестно за недоброжелателите. RIFD четците, които остават открити имат много висока степен на вандалоустойчивост. Те издържат на повечето механични, електронни и електрошокови въздействия, включително на удар и въздействие с химически вещества.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Съвместими с повечето врати

Повечето електронни ключалки са съвместими с всички видове врати, независимо от какъв материал са изработени. Без никакъв проблем можете да монтирате електронна брава на метални, блиндирани, PVC и дори дървени врати, като при дървените врати електромеханичната брава се монтира обезателно върху касата. Единственият случай, в който монтажът на електронно заключване е невъзможен е когато касата на вратата е метална и отлята директно в панела. Тези случаи са рядкост и се срещат само в някои панелни блокове. Тогава се търси алтернативно решение за надеждно заключване.

Възможност за автоматично заключване

Ако поне веднъж ви се е случило да забравите да заключите след напускане на жилището или офиса, то вероятно ще се съгласите колко важна опцията за автоматично заключване след всяко затваряне на вратата. Разбира се, не са рядкост и случаите, когато вратата се затваря неволно, докато ключът остава в помещението, затова повечето системи позволяват работа в два режима – автоматично заключване и след активиране с електронен ключ. По този начин всеки потребител избира най-удобния вариант за себе си.

Възможност за лесно отнемане и осигуряване на достъп

Ако се наложи да извадите ключ за свой близък или наемател, то при работа с механична брава ще трябва да посетите ключарско ателие, където да изработят дубликат на вашия ключ. Ако искате да ограничите нечий достъп, обаче – ще трябва да смените бравата.

При електронните ключалки това няма да бъде необходимо, защото системата ползва удобен за работа софтуер, позволяващ бързо изтриване на ключове и също толкова бързо въвеждане на нови такива. За да ограничите достъпа на лица до входа на сграда или отделни помещения не е нужно дори физическото присъствие на ключа, а да не говорим за други неудобства, като нужда от смяна на патрона, изваждане на нови ключове и т.н.