PTZ (Pan Tilt Zoom camera) камера е моторизирана видеокамера, въртяща се хоризонтално Pan – 360° и вертикално Tilt – от 0-90° с възможност за Zoom – оптично увеличаване и така дава възможност за наблюдение във всички посоки, като според типа камера можем да покриваме сериозни периметри като 1 км,  2км, 3 км. Основното предимство на този вид камери е високата разделителна способност и автоматично фокусиране върху движещи се обекти и изчисляване на разстоянието им от камерата и автоматичното префокусиране за да се получи детайлен образ и в момент на излизане на обекта от полезрението й, тя отново автоматично се връща в първоначално програмираната позиция и фокус.

ptz камера ценаМогат да работят като обикновени камери и също така като камери за виденоаблюдение в режим ден и нощ, има модели с вградено мощно инфрачервено осветление за нощно виждане. Контролът на камерите може да се осъществи по различни начини – RS-485 / RS-422 шина –  посредством DVR, PC, мобилен телефон или таблет. Предназначението на този вид камери е най-подходящо за големи обекти и места с голям периметър за следене и наблюдение при по-отдалечена видимост.

В случай, че изберете PTZ камера, това означава, че инвестирате в „добро зрение“ за наблюдение. PTZ камерата се избира след консултация със специалист, след оглед на място за да се подбере най-подходящата такава, в зависимост от персоналните изисквания на клиента и потребностите му.

Качеството на системата за видеонаблюдение се обуславя от разположението на камерата и подходящия обектив. PTZ камерата дава различни опции – като пресети и брой точки или маршрути, видове аларми, които биха били полезни при охрана на обекти и локализиране на движещи се обекти, също така и на забравени вещи.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Пазарът е пренаситен от PTZ камери на ниска цена, които не са изгодна дългосрочна инвестиция, тъй като  те са с фина механика и тези камери не са като обикновените. За да се постигне 360 градуса въртене PTZ камерата разполага с постоянно въртящи се елементи и много двигатели, които рано или късно се амортизират и затова бихме препоръчали избор на по-скъпа камера от утвърден производител, за да сме сигурни, че камерата ще има дълъг живот и елементите й няма да се изхабят и амортизират след кратък период от време.