Докато в края на 20-ти век повечето обществени и частни обекти използваха аналоговите CCTV камери, то днес почти всяка нова охранителна система залага изцяло на високотехнологичните IP камери за видеонаблюдение. Така наречените ‘’мрежови’’ камери доказаха своето предимство и като удобство и като функционалност, така че не е изненада, че в момента именно те са най-търсени и използвани в областта на охраната.

Какво е характерно за тях?

камера за наблюдениеОсобеното при мрежовите камери е, че с тях не се налага неколкократно конвертиране на сигнала. Те директно цифровизират предавания през различни среди сигнал до записващото устройство, което най-често е мрежови видео рекордер (NVR). Споменавайки различни среди, трябва да уточним, че това са LAN/WAN/Wimax и др затворени Ethernet мрежи.

Преносът на самия сигнал става по мрежови кабел – UTP/FTP, което е много по-изгодно като бюджет и осигурява много по-бърз пренос на данни. При цифровите камери резолюцията на изображението е много по-висока и се измерва в пиксели, а не в ТВ-линии, както е при остарелите аналогови сензори.

Основно предимство на съвременните ip камери за наблюдение е възможността да бъдат достъпни и контролирани през всяка ip мрежа. Това се дължи на вградения в тях уеб сървър, както и на директното им свързване към всяка жична или безжична мрежа. Това, което ги прави толкова удобни в ерата на мобилните комуникации е възможността, с подходящ уеб браузер, APP приложение или клиентски софтуер да се наблюдава охраняваният обект от разстояние. За целта е нужно само подходящо устройство – лаптоп, таблет или мобилен телефон.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Заслужава ли си да преминете от аналогови към Internet Protocol камери?

Вероятно сте гледали поне един филм, в който полицията разглежда записите от видео камерите и един от служителите на реда внезапно иска увеличение на конкретно изображение. Изведнъж замъгленият и неясен образ става кристално чист, лицето на извършителя се вижда отлично, престъплението е разкрито и случат решен. Това е поредната холивудска измислица.

С остарелите (морално и технологично) аналогови камери за наблюдение, такъв сюжет е напълно невъзможен, защото замазаното изображение при увеличение ще става все по-замъглено и неясно. Дори и най-добрата аналогова камера не може да предостави качество на изображението, каквото най-лошата мрежова камера ще предложи. Единственото, което може да наклони везните в полза на старите CCTV камери е по-ниската им цена, спрямо тази на мрежовите, но ако искате пълен контрол над своята собственост, вероятно е по-добре да я заплатите.

Освен по-доброто качество на изображението,IP камерите имат и други две много важни предимства. Това са:

Video Analytics – сложен термин, който най-просто обяснено означава, че можете да настроите своята система да засича събития, случващи се във визуалното поле на камерите. Това може да бъде всичко – от детекция за движение или шум до манипулация на самите камерите. Тази опция ви позволява да си спестите време за преглеждане на записите и да достигнете директно до търсеното събитие.

Гъвкавост и скалируемост – При традиционните DVR базирани системи, всяка камера трябва да бъде свързана директно към записващото устройство. IP камерите могат да заобиколят това, чрез използване на суич, позволяващ камерите, намиращи се в непосредствена близост да бъдат свързани заедно към един общ суич, който с след това, посредством единичен кабел да бъде свързан към записващото устройство (NVR).

Това позволява да се спестят средства за окабеляване и време за монтаж на системата, както и да се свържат повече камери, тъй като няма зависимост между броя на камерите и този на изходите на DVR устройството. Към всичко това трябва да добавим, че използвайки PoE (Power over Ethernet) суич, имате възможност да използвате Cat 5e или Cat 6 кабел, с който да захраните камерите, с което отпада нуждата да осигурявате отделно захранване на всяка от тях.