Предимства и недостатъци на електронните заключванияВсе повече офис и административни сгради използват електронно заключване на входни врати, като тази тенденция постепенно се пренася и в жилищните сгради – блокове и кооперации. Както всяка иновация и електронните ключалки носят със себе си някои неудобства, наред с безспорните си предимства. Тук ще разгледаме и двата аспекта на този технически феномен, за да имате пълната информация какво можете да очаквате, в случай че решите да интегрирате такава защитна система.

Предимства:

Възможност за повишен контрол на преминаващите

Основен проблем в жилищните сгради е липсата на контрол над притежателите на ключове. При механичните брави, всеки собственик на жилище може да извади неограничен брой копия от своя ключ в което и да е ключарско ателие, без за това да бъдат информирани останалите обитатели на сградата или домоуправителят. При електронното заключване, входните врати се контролират от определен брой ползватели, като самият чип носи необходимата за контрол информация – идентификация на лицето, заедно с дата час на преминаване през входната врата.

Възможност за отключване на неограничен брой врати

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Връзките с ключове постепенно ще останат в миналото, благодарение на модерните системи за контрол на достъпа. При електронните заключвания е възможно с един единствен ключ да се отключат неограничен брой врати в същата сграда. Така например, със своя персонален електронен ключ, вие можете да отваряте не само входната врата, но и тази на асансьора, жилището си, мазето, гаража и други функционални и сервизни помещения.

Лесна промяна на достъпа до сградата

Електронните заключвания използват софтуер, позволяваш лесно и бързо запаметяване на абонати и също толкова лесна промяна на лицата с оторизиран достъп, в случай на промяна в обстоятелствата. Така например, когато наемател напуска сградата, може да се гарантира, че той няма да запази правото си на достъп до нея, дори в случай, че не върне своя ключ. За промяна на данните в системата не е необходимо физическото наличие на чипа.

Дълъг експлоатационен живот

За разлика от механичните брави, едно качествено електронно заключване за входни врати може да се използва безпроблемно в продължение на десетки години. Поради липса на механични компоненти, които са податливи на амортизация и механично повреждане, този тип заключващи системи имат изключително дълъг работен живот. Те са най-предпочитани в големи жилищни и офис сгради, където ежедневната експлоатация на вратата е изключително интензивна, тъй като се използва от голям брой хора.

Направи запитване

Искате ефективно антивзлом решение чрез електронни заключвания?

Консултирайте се с нас, за да ви предложим най-ефективното решение!

Направи запитване

Недостатъци:

Лесно копиране на някои видове електронни ключове

Електронните системи за заключване на входни врати се състоят от RIFD четец и електронни носители на информация – чипове. Най-разпространени са обикновените RIFD контактни ключове, които, за съжаление могат да бъдат копирани във всяко ключарско ателие. Въпреки обещанието за високо ниво на сигурност, този факт компрометира цялата идея за тяхното използване, щом на практика се оказва, че както механичният ви ключ, така и електронният може да бъде подправен и използван от недоброжелатели.

Некачествен електромагнитен насрещник

Някои жилищни сгради са избрали да използват заключване чрез електромагнитен насрещник, поради възможността за монтаж върху всякакви врати – метални, дървени, PVC, алуминиеви. Тяхното ниво на сигурност, обаче е доста ниско. Те са предпочитани, защото заключващият елемент се намира на нивото на механичната брава и по този начин вратата не се усуква при опит за отваряне, което макар и да удължава експлоатационния живот на вратата не допринася за защитата на сградата. Основен недостатък на електромагнитния насрещник е честото дефектиране и възможността да бъде отворен с обикновена отвертка.

Какви възможности ви дава всяко заключване на входни врати?

За да повишите сигурността в дадена сграда е необходимо на първо място да завишите контрола над входната врата. Когато входът е свободен или лесно преодолим, няма как да следите кой има достъп до вътрешността на сградата. Това означава, че в случай на инцидент – кражба или повреда на имущество, вие трудно бихте могли да идентифицирате нарушителите или да съдействате на органите на реда да разкрият и накажат виновните.

С помощта на съвременните системи за заключване на входни врати, вие  действате в две посоки – ограничавате достъпа на лица с неоторизиран достъп и осъществявате пълен контрол над потока от хора, преминал през входната врата. С подходящото електронно заключване на входни врати, вие можете да следите всяко преминаване през входа. Чипът, използван за отключване на ключалката подава информация към системата както за данните на конкретния абонат, така и за точното време на преминаване. Данните се съхраняват в системата за определен времеви интервал и при нужда могат да се направят справки.

Как действа системата за контрол на достъп на входна врата?

Предимствата на модерните електронни брави за входни врати са безспорни, тъй като с тях постигате сигурност и удобство – двата най-търсени ефекта от съвременния потребител. Системите от този тип са особено подходящи за входове на жилищни сгради, които имат изградена модерна домофонна система. На тези места отключването на входната врата може да се извърши дистанционно от всеки абонат чрез контролния панел на домофона, без да е необходимо напускане на жилището. Това е безспорно предимство за възрастни и трудноподвижни хора, както и за майки с малки деца.

Пазарът предлага различни системи за електронно заключване с чип, отличаващи се като функционалност и начин на монтиране, на които ще обърнем по-специално внимание. Можете да използвате:

Заключваща система с безконтактен чип за открит монтаж  – за криптирани чипове

Представлява електронна RIFD система за открит монтаж и служи за управление на електрически насрещник, електромагнитна брава, електромагнитен насрещник и други видове електромеханични ключалки. Този тип системи позволяват дистанционно спиране и пускане на чипове, без да е нужно физическото присъствие на ключа. Разполагат със звукова и светлинна сигнализация при приближаване на чип и се състоят от контролер, захранване и окабеляване. Цената им е изключително достъпна, дори с включен професионален монтаж.

Заключваща система с IBUTTON

Това е компактна система – лесна за монтиране и използване. Предлага се в комплект с контролер в умален размер и се използва за управление на електромагнитни брави, електрически насрещници и всякакъв вид входни врати с чип. При този тип заключвания видимата част на системата е намалена до размерите на монета от 20 стотинки. Състоят се също от контролер, окабеляване и захранване, а цената им е изключително изгодна дори с включено професионално монтиране.

Заключваща система за асансьор – скрит монтаж

Системата е изключително подходяща за заключване на асансьорните съоръжения в жилищни сгради и обекти със специално предназначение като болници, хотели и административни сгради. Представлява електронна RIFD система с безконтактни чипове, управляваща електрически и електромагнитни насрещници и почти всички електронни брави с чип. Окомплектовката на този тип системи е същата – окабеляване, контролер и захранване, а цената заедно с монтажа при някои модели е доста изгодна. Системата е със скрит монтаж, което осигурява допълнителна защита срещу умишлено повреждане и опит за преодоляване.

Контролер с дистанционно управление

Някои модели електронни заключвания за входове използват контролери с дистанционно управление. Те позволяват дистанционно отключване на входната врата  и са особено подходящи за обекти в които липсва изградено окабеляване за домофонна система. Този тип заключващи системи са невероятно достъпни като цени и на практика всяка жилищна сграда може да си позволи удобството, което предоставят. Монтирането на такъв контролер е бързо и лесно, когато се извършва професионално, а експлоатацията е дългосрочна и максимално надеждна.