Хората харесват камерите за видео наблюдение, защото тяхното присъствие често отказва престъпниците от техните грозни намерения. Дори ако престъплението все пак бъде извършено, записите от камерите ще помогнат за разкриване на извършителите, а това съвсем не е за подценяване. Много хора решават да инсталират фалшиви камери, вместо истински от финансови съображения, но това е една съвсем неуместна и дори лоша идея. Тук ще ви обясним защо.

Защо бутафорните камери са лоша идея?

Причините, които правят бутафорните камери лоша идея съвсем не са малко. Те със сигурност надвишават броя на ползите от тяхното използване, ако изобщо можем да говорим за такива. Всъщност, единствената полза от наличието на фалшиви видеокамери е вероятността да заблудите някой много неопитен крадец, че в действителност охранявате зорко своя дом или бизнес. Такива камери вършат работа единствено в малки търговски обекти, принуждавайки клиентите да се откажат да откраднат дадена стока.

Ето и основните недостатъци:

Крадците не са толкова глупави

фалшиви камериХората, които инсталират бутафорни камери го правят с идеята, че с тях ще заблудят крадците, че обектът наистина се охранява. За жалост, малко престъпници са толкова неопитни, че да не могат да различат истинската от фалшивата камера. Това, което подсказва на крадеца, че една камера е фалшива е постоянно премигващият в червено индикатор, заблуждаващ, че камерата наблюдава и записва. Действително, истинските камери имат такъв индикатор, но той не е толкова забележим. Светещата лампичка веднага ще подскаже на крадеца, че вашата камера е бутафорна.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Липсващите кабели, които обикновено са свързани към камерата е друга подсказка, която ще издаде вашият жалък опит да измамите крадците. Всяка видео камера е свързана с коаксиален кабел, пренасящ видео сигнала до записващото устройство и захранващ кабел, осигуряващ работата на охранителната техника. Липсата на кабели е най-ясният индикатор, че използвате фалшиви камери, което пък дава информация на посегателите, че щом изобщо правите опити да се защитите, значи имате ценности, които могат да бъдат откраднати.

Какво ще стане ако комбинирате истински и фалшиви камери?

Това е още една глупава идея по две причини:

  • На първо място: истинската камера ще подчертае бутафорната визия на фалшивата;
  • Второ: ще подскажете на посегателя коя зона е наблюдавана и коя – напълно непокрита.

Ако охранявате своя бизнес с истински камери и искате да подсигурите определени участъци с фалшиви, то очевидно вашата система за видеонаблюдение е изградена аматьорски, защото професионално изградената мрежа не оставя непокрити важни участъци. Професионално монтираните камери са стратегически позиционирани така, че да покриват максимално голям периметър от охраняваната зона.

Да съпоставим риска срещу цената

Да предположим, че все пак домът или вашият бизнес станат жертва на посегателство. В този случай не само не сте успели да уплашите крадците, но и нямате никакви доказателства срещу престъпника, които да помогнат на полицията да го идентифицира и залови. Желанието да спестите малко пари в този случай ще ви коства много повече, защото от една страна сте похарчили някаква сума за бутафорна охранителна техника, а от друга сте изгубили своите материални ценности.

Цената на фалшивите камери за видеонаблюдение е много по-ниска от тази на истинските, в това няма спор, но предвид риска да се окажат напълно безполезни, това ги прави прекалено скъпи. По-добрият вариант е да инвестирате малко по-голяма сума, но да използвате реално и добре работеща техника, която наистина би предотвратила евентуално посегателство, вместо да разчитате на невежеството на престъпниците. Това, в случай, че наистина има какво да губите, разбира се.