digital signageКакво е Digital Signage? Най-общо казано, това е експлоатация на цифрови технологии от широката общественост или от определена група хора. Днес цифровите информационни и рекламни дисплеи се използват в различни отрасли и ни заобикалят отвсякъде. Най-често могат да се видят в търговски обекти, хотели и заведения за бързо хранене.

Пазарът на цифрови дисплеи както в света, така и у нас се разраства с бързи темпове. Концепцията на Digital Signage съоръженията за дигитално представяне и софтуерни продукти, успешно се вписва в тенденцията към цифровизация и бизнес нуждите от съвременни динамични решения за реклама. Те са предназначени да демонстрират изображение в ярка, лесна за използване форма, която привлича широка публика.

В допълнение, цифровите табла обикновено се вписват перфектно в интериора на всяко пространство и дори се превръщат в негов ключов елемент. За разлика от конвенционалните билбордове, съдържанието на цифровите екрани може да се управлява централизирано и в реално време, съобразно нуждите на целевата аудитория и рекламодателите. Разходите за промяна на съдържанието могат да бъдат значително намалени, защото изображенията са лесни за актуализиране.

Какви задачи решават дигиталните пана?

Правилно изградената система Digital Signage увеличава конкурентоспособността на съответната компания. Тя работи бързо и централизирано, осигурявайки незабавно разполагане на информация на всички екрани, като за управление на системата е напълно достатъчен само един оператор.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Такова решение повишава ефективността на комуникациите, като въздейства на потребителя директно на мястото на продажба, а също така (с правилното съдържание) повишава удовлетвореността на клиентите и персонала. Тук имаме фокусирана информация, показана в точното време, на правилното място. Динамичното изображение привлича вниманието и повишава ефективността на възприятие.

Задачите, които едно FULL HD пано на марката решава са много и най-различни. Можем да ги разделим на три категории: Информация, Реклама и Забавление. Информационните задачи позволяват да се помогне на посетителите, предоставяйки им необходимата информация, например промоции, специална гама продукти и др.

Рекламите на дигитален дисплей помагат да се привлече вниманието на клиента, да му се предостави важна информация за продукт и да се повишат продажбите. Създаването на добро настроение у посетителя прави процеса на пазаруване по-приятен. Дисплеите увеличават времето, прекарано в съответната търговска зона.

Сферите на приложение на дигиталния дисплей не се изчерпват единствено с търговския и туристически сектор. Такива средства за комуникация вече масово навлизат в транспортната сфера, образованието, развлеченията и в охранителната дейност, влизайки в системите за управление и контрол на достъпа. Голяма част от културните и политически мероприятия ще започнат да използват дигиталната технология за представяне на съответната концепция.

Дигиталните пана са търсени навсякъде, където трябва да се предаде подходяща информация и реклама на публиката. Самият пазар на цифрови обозначения стана забележимо по-конкурентен – интересът от страна на големите IT интегратори нараства ежедневно.

Нараства и търсенето на бюджетни решения за цифрови LED и LCD дисплеи Digital Signage, докато в същото време в последните няколко години много големи проекти бяха отложени. Въпреки това вече има множество примери, как тези устройства се използват от големи търговски вериги и стотици магазини по целия свят.

Според IMS основните потребители на такива продукти са музеи, ресторанти за бързо хранене, транспортни компании и банки. А според руската компания Auvix подобни иновации са търсени главно в сегмента на корпоративните комуникации, търговията на дребно и транспорта. Търговията на дребно представлява повече от половината от продажбите за Digital Signage.

Въпреки доста силното изоставане в сравнение с Европа и други региони по отношение навлизането на продуктите Digital Signage, българският пазар на интерактивни екрани показва впечатляващи темпове на растеж. Увеличава се броят на компаниите, които разбират, че това е необходим инструмент за изграждане на комуникации с целевата аудитория.

Използвайки технологиите за цифрова презентация, търговците реално намаляват разходите и увеличават приходите си. Всяка година нараства интересът към цифровите информационни системи от страна на големи и малки търговци, а доставчиците и интеграторите работят за създаване на нови, по-съвършени и ефективни решения в тази област.

Технологични тенденции

Системите Digital Signage включват различни средства за възпроизвеждане, сред които: медиа плейъри, инфраструктура за свързване (мрежите за данни се ползват все по-често за тази цел) и системи за генериране и мениджмънт на съдържанието. Те позволяват да се достави информация на големи разстояния и този процес може да бъде гъвкаво контролиран.

В допълнение към самия софтуер за представяне и управление на съдържанието, предложенията на доставчиците могат да включват решения за предаване на видео, аудио и за свързване по безжичен, а не само по кабелен път. Налична е също софтуерна разработка за отдалечено управление.

Системата Digital Signage се състои от четири основни компонента:

  • Визуализация (LCD, LED екран, проектор)
  • Плейър (компютър + софтуер или специализиран)
  • Комутация / мрежа / за доставка на видео сигнала
  • CMS – система за управление на съдържанието и мрежа от цифрови екрани

Редица доставчици предлагат цялостни решения Digital Signage, включително цифрови дисплеи, медийни плейъри за офлайн презентиране на мултимедийни продукти, специализирани сървъри и софтуер за работа с тях. С избора на надежден доставчик няма да имате съмнение относно производителността и надеждността на цялата система.

Софтуерният пакет ви позволява бързо и лесно да създавате и управлявате съдържанието в системите Digital Signage. По-голямата част от големите проекти вече са фокусирани върху използването на интегрирани мултимедийни плейъри. В асортимента на технологията се забелязва последователен преход от Full HD към 4K и 8K.

Появяват се нови стандарти в предаването на аудио-видео съдържание. Според прогнозите на IMS, 4K ще замени изцяло HD в системите Digital Signage в рамките на 2-3 години. Въпреки че високата цена на 8K дисплеите е все още пречка за масовото им въвеждане в употреба, ценовата бариера при 4K дисплеите вече е преодоляна и тяхната популярност се повишава.

През последните години е постигнат напредък в технологията на светодиодните (LED) панели. Техните предимства са висока яркост, минимална дебелина, енергийна ефективност, дълъг експлоатационен живот, ремонтопригодност. Екраните стават гъвкави и могат да приемат почти всякаква форма и външен вид.

Това е особено важно в търговията на дребно, където от тях се очаква да създадат „уау ефект“ и да помогнат в борбата за вниманието на купувачите. И ако съдържанието също е правилно подбрано, тогава този ефект се усилва многократно.

При най-новите модели е налична функция за мониторинг и контрол на температурата, която гарантира, че дисплеите работят в оптимални условия, включително в сложни инсталации. Предоставени са и настройки, които позволяват своевременно да се информира потребителят за потенциални заплахи за здравето на дисплея – прегряване, загуба на сигнала и др.

Информационно-рекламните екрани стават интерактивни, приучавайки се да комуникират с потребителите. Те вече не са само средство за предаване на изображение, а се превръщат в мощен инструмент за анализ, който предоставя ценна информация, внимателно подбрана от маркетолозите.

„Умните” софтуерни разработки позволяват да се определи пола и възрастта на купувачите и посетителите, и на база тези данни да им се предложи едно или друго съдържание. Нараства интересът към видеостените и широкоформатните дисплеи – голямата и динамична картина привлича повече внимание.

Друг полезен инструмент е функцията за калибриране и автоматично конфигуриране на настройките на дисплея като част от видеостена, използвайки вградени сплитери за сигнала.Все повече Digital Signage продукти имат: интелигентна система за охлаждане, дистанционно управление през IP и допълнителен слот за инсталиране на вградени компютри , мултимедийни плейъри и други устройства.

Понякога в комбинация с дисплеите в употреба влизат и проектори. Те позволяват да се постигнат интересни ефекти, особено ако се ползват повърхности, които не са подходящи за инсталиране на дисплеи, например за подови проекции. В много случаи проекторите ще бъдат надеждно и икономично решение.

Съвременните проектори могат да обработват 4K съдържание, като същевременно създават ясни изображения. Те могат да се манипулират по различни начини, използвайки различни допълнителни методи като комбиниране и създаване на големи и панорамни изображения – възможностите са много широки. Нараства и интересът на купувачите към облачни услуги за Digital Signage, позволяващи да се ползва услуга за управление на съдържанието чрез абонамент.

В заключение: Използването на усъвършенствани и динамични технологии помага да се организират среди, които са по-гъвкави и изцяло ориентирани към клиентите. С тяхна помощ се предоставя по-жива и интерактивна информация, внедряват се нови интерфейси за поръчки и не по-малко важно – създава се подходящата атмосфера и интериор в съответното бизнес пространство.