четец на пръстови отпечатъци Предимствата на една съвременна система за контрол на достъп, използваща биометричен терминал и по-конкретно четец на пръстови отпечатъци са огромни. На първо място, това е най-сигурният метод на идентификация към момента, тъй като трудно подлежи на фалшификация и манипулация. Предимствата за ползвателите също са безспорни – вече не е нужно да търсите електронното приспособление за отключване на врата, защото то е винаги с вас.

Такъв тип системи за контролиран достъп се използват предимно в големи обекти със стратегическо значение – най-често учреждения, в които се съхранява класифицирана информация. Предвид все по-достъпните цени на някои разработки, този тип охранителна техника започна да навлиза широко и в сгради с друго предназначение – производствени предприятия, бизнес сгради, банки и т.н.

Какви способности притежава един биометричен терминал?

Основната функция на биометричните терминали с четец на пръстови отпечатъци е да осигурят максимално завишен контрол над преминаващите през определен охраняем периметър. Такива устройства се монтират предимно на входни врати, портали и други съоръжения, използващи системи за контрол на достъпа. Те могат да се интегрират и работят съвместно със съоръжения за периметрова охрана, каквито са турникетите. По този начин преминаването става единствено след като четецът идентифицира биометричните данни на лицето с оторизиран достъп.

Една примерна система от подобен тип се монтира върху една врата, действайки двустранно. Устройството разполага с вграден четец за отпечатъци, вградена клавиатура и информационен дисплей, показващ текущите настройки. При по-съвършените системи е наличен вход за връзка на външен четец и изход за свързване към други системи за контрол на достъпа.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Биометричните терминали, използващи четец на пръстови отпечатъци позволяват идентификация не само на биометричен принцип. Голяма част от тях могат да отчитат и други носители на информация, като идентификационни карти и лога. Капацитетът на паметта при повечето устройства е огромен. Качествените модели позволяват запаметяване на до 3000 пръстови отпечатъка, до 10 000 карти и до 50 000 лога. Терминалите от този тип са компактни и позволяват бърз монтаж и настройка, когато със задачата се заеме професионален екип.