автоматични бариери

Бариерите са едно от най-старите съоръжения, използвани с цел да се осигури контрол на преминаването на определени места. Бариерата е предимно паркинг съоръжение, но такива се използват и в много други обекти, където преминаването е строго ограничено, контролирано или платено.

Бариерите могат да бъдат механични или автоматични, като все по-рядко могат да се забележат представители на първия вид. Автоматичните бариери заменят масово остарелите морално и технически механични съоръжения, тъй като те имат много повече предимства пред тях. Тук ще се спрем на четири ползи от употребата на автоматични бариери на изгодни цени, с уговорката, че ползите, всъщност са много повече.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
 • Намаляване на разходите за охрана

Охраната на всеки обект е скъпа, особено когато се използва жива сила. Физическата охрана на един паркинг консумира значителни финансови средства, а същевременно е не особено ефективна и надеждна. Автоматичната бариера се активира по електронен път, чрез определен вид идентификация или след заплащане на такса.Тя трудно може да бъде манипулирана или корумпирана, а разходите по нейната поддръжка са незначителни, в сравнение с живата охрана.

 • Автоматично затваряне след преминаване

Автоматичните бариери, както се разбира от тяхното наименование изпълняват всяка функция по предварително зададена програма. Така например, бариерата осигурява пропускане, след съответната идентификация или заплащане на определена такса, след което, също така автоматично се затваря след преминаването на автомобила. Това обезпечава пълния контрол на достъпа, осигурявайки непристъпност на охранявания обект за следващите автомобили.

 • Възможност за пешеходно отваряне

Повечето места с ограничен или контролиран достъп използват бариерите основно за възпрепятстване преминаването на автомобили. За ограничаването на пешеходно преминаване се използват друг вид съоръжения. Автоматичната бариера позволява на пешеходците да преминават през контролираната зона безпроблемно, като активират опцията за пешеходно преминаване. Тази възможност се използва не само на паркинги, но и на входове на паркове, хотели, спортни площадки и др.

 • Отлична съвместимост с всяка друга система за контрол на достъпа

Всяка автоматична бариера може да се интегрира успешно към останалите системи за контрол на достъпа. Електронно управляваните бариери могат да се комбинират с други системи и устройства за контрол, като това могат да бъдат: картови четци, биометрични терминали, кодиращи устройства или системи за автотаксуване.

Автоматичната бариера е отлично средство за осигуряване на регламентирано пропускане в строго охранявани обекти. Когато бариерата е свързана със система за идентифициране чрез персонална карта, чип или биометрични данни, право на преминаване имат само оторизираните лица. Бариерата може да работи съвместно и със системите за контрол на работното време, като при идентификация, системата генерира данни за времето на преминаване на всеки един служител.

На паркинги към места с платен достъп, като търговски и спортни комплекси, болници, хотели и др., автоматичната бариера може да се свърже към устройство за автотаксуване и по този начин да се осигури максимално ефективно събиране на таксите без за целта да се влагат допълнителни средства за обособяване на каси, наемане на касиери и т.н.

Чрез автоматизираните системи се гарантира максимална отчетност не само на средствата, събрани от таксите, но и на потока от преминаващи, като при нужда могат да бъдат правени справки за определени дни, часове или за конкретни лица и автомобили.

Направи запитване

Искате ефективно решение за контрол на достъпа чрез бариери?

Консултирайте се с нас, за да ви предложим най-ефективното решение!

Направи запитване

На кой тип автоматични бариери трябва да се доверите?

След като предназначението на болшинството автоматични бариери е да ви позволят да ограничите или контролирате потока от автомобили в обекти като: подземни гаражи, паркинги и работни входове, то редно е да изберете модел, който отговаря на повечето, а още по-добре на всички съвременни изисквания. Това означава, на първо място да изберете система на утвърден производител, за да можете да я използвате не само ефективно, но и възможно най-дълго.

Добрите паркинг бариери се предлагат на достатъчно високи цени, което означава, че закупуването и монтажа на нова система едва ли е удачно решение за повечето обекти. Повечето клиенти търсят високо качество именно затова – те искат внедряването на такъв тип система за контрол на достъпа да бъде еднократна инвестиция с бърза възвръщаемост на вложените средства.

Какво трябва да притежава добрата паркинг бариера?

На първо място е добре да се спрете на максимално завършен продукт, който не само притежава всички основни функционалности, но и позволява разширение и усъвършенстване на софтуер и хардуер. По този начин няма да се налага да подменяте цялото съоръжение, в случай, че обектът ви се разрасне или възникне нужда от по-прецизен контрол на преминаващите в зоната автомобили.

Ако разполагате с голям търговски, увеселителен или хотелски комплекс е добре изберете бариера, която покрива вашите изисквания не само като цена, но и като възможности. В този случай е добре да обърнете специално внимание на системите, които ви позволяват да контролирате и таксувате както случайно преминаващи автомобили, така и абонати в зоните за паркиране, особено ако имате обособени вътрешни затворени зони.

Една завършена система е способна да отчита сумите за платен престой по няколко тарифи – случайни посетители, абонати, VIP клиенти и служители. Добре автоматизираното съоръжение  е съставено от микропроцесорни терминали, управлявани посредством собствен софтуер, упражняващ контрол, управление и съхранение на локални и системни данни. Ако обектът е защитен с повече автоматизирани паркинг бариери е добре те да притежават сериен порт, чрез който да бъдат свързани към базово устройство, използващо софтуер за събиране на данни, мониторинг и комуникация с външни устройства.

Накратко, основните функции, от които се нуждаете са:

 • Издаване на билети при самотаксуване – еднократно паркиране, баркод билети, билети с магнитна лента;
 • Отчитане на RIFD безконтактни карти – за служители и абонати;
 • Осигуряване на повече от един начин на плащане – автоматично, ръчно, централно или на изход;
 • Валидатори на билети – при предлагане на отстъпки;
 • Работа с информационни светодиодни табели, указващи свободните паркоместа;
 • Наличие на комуникационен интерфейс и софтуер за управление на архив и база данни.

След като разгледахме подробно софтуерните им функционалности е добре да обърнем внимание и на външната конструкция на автоматичните бариери за паркинг, така че изборът на съоръжение да ви носи единствено предимства с възможно най-малко или никакви неудобства. Ето какво трябва да имате предвид:

 • Конструкцията на бариерата не бива да бъде излишно усложнена или да блокира видимостта към подстъпите;
 • Да притежава пълна автоматизация посредством високоефективни, енергоспестяващи двигатели;
 • Да позволява ръчно и дистанционно командване;
 • Да позволява възможно най-лесен и бърз монтаж;
 • Дължината на рамото да отговаря на периметъра на зоната за преминаване (да не допуска заобикаляне) и да позволява лесно скъсяване на място;
 • Да предлага висока скорост на отваряне на рамото – Високоскоростните модели с до 3 метра дължина на рамото отварят в рамките на около 3 секунди, а стандартните – за 5-10 секунди, според дължината на рамото;
 • Да работи в голям температурен диапазон – от -20˚ С до +60˚С;
 • Да позволява монтиране на допълнителни аксесоари по дължина на рамото, като сигнални лампи, LED ленти и др.;
 • Да притежава функция за автоматично затваряне, както и Push-устройство за сигурност и антиблокиращо устройство.

По отношение на сигурността и контрола на преминаване в обособени промишлени и търговски зони, добро решение са също високотехнологичните инфрачервени бариери, чиято цена е изключително достъпна дори за най-малките обекти. Те са перфектно средство за периметрова охрана и позволяват прецизна настройка на регулируемото време за прекъсване на лъча. Корпусът им е водоустойчив, което позволява монтаж и работа на открито.