Знаете ли, че за разбиването на незащитената PVC дограма на крадците са нужни около 10 секунди? Понякога дори не е нужно сериозно усилие, защото с всяко пускане на пазара на някоя разработка, ‘’специалистите’’ по неправомерно проникване са я проучили в детайли и разработили план за нейното бързо отключване. Не така стоят нещата при един секюрити обков за PVC дограма, за щастие. Още по-добрата новина е, че такъв може да се монтира и допълнително, така че няма да се налага да подменяте всички прозорци в дома си.

Защо не бива да се лишавате от подобна защита?

Има 2 типа охранителни системи – известителни и превантивни. Много хора разчитат на различни защитни системи, като камери за наблюдение и СОТ известителни инсталации, но практиката е доказала, че те не предотвратяват проникване с взлом, а само информират за инцидента – ако случайно не сте разбрали, че домът или търговският ви обект е обран.

За разлика от споменатите вече охранителни системи, антивзлом обковите за дограма имат превантивно действие. Те предотвратяват самото престъпление и пазят помещението много по-добре дори от жива охрана. Доколко са сигурни този тип заключващи механизми зависи изцяло от тяхното качество и това към кой клас защита принадлежат. Вече и у нас има отлични разработки, които правят отварянето на прозореца отвън практически невъзможно.

С какво е различен антивзлом обковът от стандартния?

секюрити обковНа първо място антивзлом механизмите за дограма дават възможност за много по-надеждно заключване на крилото. При различните системи става въпрос за от 4 до 14 заключващи точки. Самата дръжка на прозореца също подлежи на заключване, като това може да става с ключ или с вграден в нея бутон, което е по-практичната опция, тъй като спестява проблеми, като загуба на ключа, например. Заключващите се дръжки имат и друго допълнително предимство – не позволяват на малките деца да отворят прозореца, което е кошмар за болшинството родители.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Като част от антивзлом системите за прозорци вече се предлагат и специални ‘’секюрити’’ панти които дават допълнителна сигурност на дограмата. Самият механизъм на дръжките е разработен така, че отварянето на прозореца да бъде достатъчно шумно. Щракащите при завъртане дръжки сигнализират на спящите собственици, че в дома им има опит за нежелано проникване.

Самото преместване на едно от заключванията на мартината е невъзможно да се случи без участие на дръжката, а когато тя е от секюрити тип, това попарва надеждите на крадците за отваряне на крилото. Разпробиването на механизма от външната страна на крилото, точно зад дръжката също е почти невъзможно, тъй като”квадратът” на дръжките не излиза от другия край на мартината,така че няма как да се задвижи от вън, а избиването му е невъзможно, без да се вдигне достатъчно шум.

Монтаж – кога и кой?

Ако дограмата ви в момента е със стандартен, незащитен обков, това може да се коригира по всяко време, дори профилите да са на повече от 10 години. Цените на различните антивзлом обкови са достъпни, така че не е нужно дори да отделяте специален бюджет за допълнителна защита на дома си. Фирмите, които се занимават професионално с монтаж на секюрити обкови не са никак малко, особено на територията на София, където е и най-голям процентът на прониквания през прозорците. Монтаж на защитни механизми може да се направи по абсолютно всяко време, а на кого ще се доверите е въпрос на далновидност и предпочитания.