AI & ULTRA IP КамериAI охранителните видеокамери са специализирани мрежови IP камери, изпълняващи разширени аналитични функции – детекция на превозни средства и хора, разпознаване на лица, преброяване на трафика, преброяване на хора и разпознаване на регистрационни табели (LPR). Тези функции на изкуствения интелект се постигат с помощта на високо усъвършенстван софтуер за видеоанализ, вграден в камерата и рекордера, към който тя е свързана.

Специфични характеристики и функции

AI & ULTRA IP камерите са представени в разнообразни дизайни –  предимно куполни и булет модели за употреба на открито и в затворени помещения. Някои модели е възможно да се използват под формата на самостоятелно устройство (без видеорекордер) с прехвърляне на записите на SD карта. Това не значи обаче, че е невъзможно да бъдат свързани към мрежови видеорегистратор (NVR), за да се създаде т.н. „multi-camera AI system”, която записва на централен хард-драйв.

На кого е нужна камера за видеонаблюдение, базирана на изкуствен интелект (Artificial Intelligence – AI)? Целите за развитието на ИИ в определени сфери не са никак малко, но най-значимите клиенти в областта на видеонаблюдението и невронните мрежи са предимно държавни компании.

Ако погледнем назад във времето, нуждата от контрол над придвижването на хората и автомобилите е дала солиден тласък на индустрията напред. Днешната финансова достъпност на камерите дойде именно от мащабното развитие на цялата система, което пък доведе до намаляване на производствените разходи и понижи крайните цени на продуктите.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Какви проблеми решават AI видеокамерите?

Основните проблеми във видеонаблюдението се състоят в количеството информация. Докато за един частен имот комплект от 2 до 8 видеокамери и рекордер са напълно достатъчни, то за контрол на трафика са нужни десетки хиляди устройства. По същия начин в един голям търговски център може да има десетки камери, а операторът, който ги проследява да е изключително внимателен. Той обаче няма физическия капацитет, за да следи всички видеопотоци.

В предприятия и обекти с голям поток от хора, огромни количества данни биват изтривани, без да са били прегледани. И точно в тази връзка развитието на невронните мрежи и разпределените изчисления даде възможност да се използва изчислителна мощност на софтуера за работа с огромни потоци от видео информация.

Машините не са перфектни, те също грешат, но алгоритмите се подобряват, а производителността непрекъснато расте. Ето защо днес AI е способен да действа като помощник на оператора, показвайки на екрана само онези ситуации, изискващи неговото внимание. Камерите са много по-прецизни при откриването на конкретни хора в тълпата.

И макар, че човекът все още е ефективен, той не би могъл да следи едновременно дузина камери, защото има само един чифт очи. Иновативните решения поддържат до 192 паралелни канала едновременно и са в състояние да „разпознаят“ до 80 души за 40 ms. Бъдещето принадлежи изцяло на технологията „deep learning”, която превъзхожда традиционните методи за обработка по ефективност и точност.

За целта широко се използват графични ускорители, осигуряващи висока степен на паралелност. На пазара вече има достатъчно софтуерни и хардуерни решения с отворен код, подобни на Wisenet FRS, FaceNet и др. Новите мобилни процесори вече имат вграден модул за работа с AI, включително за оторизация по лицеви данни, наред с други неща. Така че развитието в тази посока ще продължи.

Докъде ще достигне еволюцията на видеонаблюдението?

Системите ANPR (четец на регистрационни табели) се опитват да преминат към една и съща софтуерна база, така че никой няма да може да избегне глоби и никакви фолиа върху регистрационните табели не биха помогнали. Нещо повече, системите за видеонаблюдение вече могат да бъдат съвсем малки и да работят като цялостен софтуерен пакет, включващ: видеокамера, инфрачервено осветление и блок за обработка на данни.

Приложенията на AI са почти неограничени, както и самото видеонаблюдение, а сигурността е само една от многото области, в които ще бъде полезна. Освен това обикновените IP камери могат да действат и в качеството на оборудване за наблюдение, въпреки че за прецизни задачи по разпознаване е желателно да има резолюция от 5 мегапиксела или повече.

В потребителските камери, видео мониторите и решенията за апартаменти AI ще влезе в ролята на пазач и бавачка и в същото време ще може да се интегрира в разработките интелигентен дом, правейки дома наистина интелигентен.

Имате пълното основание да се притеснявате, че не можете да се скриете от камерите в големия град и за вас буквално всичко е известно, дори вашият маршрут. Начини за проследяване на хората така или иначе винаги са съществували, просто сега те могат да се използват в полза на обществото и в същото време да се избави обикновеният охранител от рутината и досадното съзерцание на монитора.

Не би ли било приятно, ако на входа на търговския център видите точно стоките, които сте очаквали да намерите? Да ви бъде предложено да посетите онези магазини, които отговарят на вашите нужди? А в същото време ще стане ясно кой нарушава реда и представлява заплаха за околните. Технологиите на невронните мрежи ще се развиват и това не може да бъде спряно, тъй като е от полза за всички, дори за онези, които са предпазливи или скептични към видеокамерите.