RFID (Radio Frequency IDentification) – радиовълновият метод за съхранение или предаване на електронно записана информация, за момента се налага като един от най-ефективните безжични комуникатори. Те се използват масово в системите за контрол на достъп, инвентаризация и управление на наличности в производствени (индустриални) складове и зали, автоматизация в производството, както и класифициране на информация.

Информационната база се записва върху интегрална схема (ИС), оборудвана с метална антенна намотка. Антената е поставена, за да осъществява комуникация с антена, монтирана в четящо устройство. Отдаване, модулиране и връщане на радиочестотен информационен сигнал е методът на този тип комуникация, а паметта на микросхемата-чип позволява запис на значителни по размер данни.

Чипът се интегрира в предмет с различна форма и размери, който комуникира с четецът посредством различна честота. Най-разпространените форми са различни по размер, конструкция и визия RFID карти. Те са много разнообразни като конструкция и размер, а следващите примери са само част от тях и доказват, че приложението на радиочестотните системи обхваща изключително широко поле на действие. Тези информационни носители работят чрез безконтактна връзка – без докосване или поставяне в четящо устройство.

Хибрид с два чипа (Dual-Frequency)

Dual-Frequency rfid картиКарта със стандартна правоъгълна форма, съдържаща два микрочипа с различна честота, е хибриден вариант на радиовълнов комуникатор. Двата чипа обикновено съчетават ниска и по-високочестотна скорост, като не функционират независимо един от друг, а работят чрез обединяване на честотите.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Такъв тип радиовълнов комуникатор е многократно по-чувствителен и производителен от карта само с една интегрална схема. Освен това, високочестотният чип не позволява презаписване, което й придава и допълнителна сигурност.

Информационният код не може да бъде извлечен чрез записващо устройство нито от специалист по безконтактно заключване, нито от случаен недоброжелател. Единствената особеност е, че излъчваните от HF (High Frequency) чиповете вълни се поглъщат от метални предмети и вода, която би могло да възпрепятства комуникацията с четец, ако в близост са разположени тези такива субстанции, или той е монтиран върху метална повърхност. Двойният чип не променя размерът на картата.

Хибрид с чип и магнитна лента (двоен интерфейс)

Хибрид с чип и магнитна лентаКарта с комбинация от микрочип и магнитна лента предоставя възможност за използването й в различни системи. Тя извършва активна комуникация както с четец за безконтактни чипове, така и с банкомат и POS терминали, където за отчитане на данни е необходимо поставяне на картата в специален слот.

Магнитната лента се разполага на около 4 мм. под горният край на правоъгълният носител. Тя обикновено е с три писти, представляващи ивици с графична информация. Коерцитивността на лентата е устойчивостта на изтриваемост на графичните знаци, която не засяга пряко сигурността на данните – те са застрашени от лесно презаписване.

Прибавянето на радиочестотна интегрална схема предоставя памет за информация с двойно по-висок капацитет спрямо трипистовата магнитна карта. Безконтактният чип е неуязвим за физическо увреждане, но ако работи с ниска честота, също е лесен за презаписване. Хибридният носител осигурява изключително широка приложимост, но за предпазването му от безконтактно презаписване трябва да се предвидят специални самозалепващи стикери или динамичен код, по съвет от специалист.

UHF (Ultra High Frequency) RFID чип

Ultra High Frequency RFID чипДокато обичайната скорост при радиочестотна връзка е между 125 kH и 13,56 MHz, ултрабързият пренос на данни (Ultra High Frequency) работи с 865-869 mHZ честота. Скоростта позволява светкавична обмяна на информация с четящото устройство. За да се осъществи свързаност, не е необходима открита видимост към идентификатора, което позволява монтаж/имплантиране на микрочипа на невидими и недостъпни за неоторизирани лица местоположения.

Високочестотните чипове са отлично защитени и защото не се презаписват от скимиращи устройства. Информацията върху тях остава уникална и недосегаема. Друго особено предимство е, че разстоянието на прочитане се повишава до 4-5 м., което предопределя мястото на UHF чиповете в големи по размер складове, индустриални халета и фирмени магазини, и като приспособления за автоматизиране и мониторинг на производствени процеси и наличности.

Радиочестотните чипове се монтират в пластмасов жетон, описаната правоъгълна карта, таг с различен размер и форма, гривни, часовници, значки, както и съвсем тънките етикети и стикери. Те могат да се носят също прикрепени върху или скрити в дрехите, а също и имплантирани в предмети. Абсолютно незабележими за странични лица и осъществяващи бърза и скоростна обмяна на данни, RFID са сред най-предпочитаните съвременни комуникативни интегрални схеми.