turniket

Какво представлява двупосочният турникет?

Турникетът е вид механично препятствие (бариера), даващо възможност да се контролира потокът от преминаващи, като се допуска само един човек да премине за определен времеви интервал. Турникети се използват основно на места с голямо струпване на хора, където има нужда от осигуряване на плавно преминаване. Турникетът присъства и в обекти с контролиран достъп, до които правото на преминаване става след идентификация, както и на обществени места с платен достъп.

Турникетът е вид бариера, която може да действа самостоятелно или в комбинация с друг вид електронна система за контрол на достъпа – това може да бъде система за автотаксуване или терминал за отчитане на някакъв вид данни. Предимството на двупосочните турникети се състои в това, че може да пропускат и в двете посоки. Механизмът може да се програмира така, че да осигури преминаване само в едната или едновременно и в двете посоки, с което се позволява на някои преминаващи да се върнат в случай на нужда.

3 предимства при употребата на двупосочен турникет:

  • Възможност за външен монтаж

Двупосочните турникети са изработени от неръждаема стоманена сплав, както и тръбите на трираменника. Електронното управление е напълно защитено срещу влага, а захранването е с изключително малък разход на енергия – едва 12V, което му позволява да работи с батерии. Всичко това, наред с възможността за механично управление, прави двупосочния турникет идеално решение при осигуряване на контролиран достъп на обекти и съоръжения, разположени на открито.

Двупосочният турникет е изключително необходим при осигуряване на контрол на преминаващия поток на места с платен или оторизиран достъп, които се намират под открито небе. Този тип турникети са най-доброто средство за осигуряване на строг пропускателен режим на паркинги, входове на учреждения, болници и производствени предприятия, както и на спортни, транспортни и увеселителни обекти, при които преминаването става след заплащане на такса.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
  • Възможност за управление от друга система за сигурност

Двупосочният турникет може да действа изцяло механично, но той може да се превърне в изцяло автоматизирана система за контрол на достъпа, когато се управлява от терминал, отчитащ някакъв вид данни – биометрични системи, картови четци или системи за автотаксуване. Това спестява нуждата от жива охрана и същевременно дава възможност, при необходимост да се получават справки за преминаващите по дни и часове, например при нужда от контрол на работното време.

  • Опция чупещи се рамене за бърза евакуация при авария

Двупосочният турникет е не само ефективен при осигуряване на контрол на потока от хора, но е и съобразен с всички изисквания за безопасност. Високотехнологичните двупосочни турникети дават възможност да бъдат управлявани от системата за пожароизвестяване, например. Опцията ‘’Чупещи се рамене’’ спира ограничаването на преминаващия поток от хора, с което се гарантира бързата евакуация в случай на възникнали аварийни ситуации.

Трираменният двупосочен турникет е едно перфектно решение за контролирано преминаване на открито или в затворени помещения. Той е изключително важна част от системите за контрол на достъпа, особено когато управлението се извършва по електронен път, с различни четци и електронни ключове. Турникетът може да се окомплектова с модул за дистанционно управление, електромеханични или електронни броячи за преминаващи хора, което го превръща от проста бариера в достъпна база данни.

Направи запитване

Искате ефективно решение за контрол на достъпа чрез турникети?

Консултирайте се с нас, за да ви предложим най-ефективното решение!

Направи запитване

Какъв вид турникет е подходящ за вашия обект?

Обособяването на зона с контрол на потока от преминаващи налага да изберете правилно вида турникет, който ще използвате. При избора не бива да се ръководите основно от паричната стойност на съоръжението, а най-вече от неговата съвместимост с вашия обект. Конструкцията му задължително трябва да отговаря на площта на обекта. В повечето случаи пространството в обособената зона за контролирано преминаване се напасва според параметрите на турникета и по-конкретно според дължината на неговите рамене.

Два модела турникети са особено подходящи за обекти с контролирано пропускане на преминаващите. Те покриват основните изисквания за безопасност и безпроблемна работа и се вместват в бюджета на повечето сгради с обществен достъп.

Трираменен турникет за стенен монтаж

Това е модел турникет на достъпна цена, приложим към обекти с различно предназначение и различно ниво на трафик. Може да се използва на места с ограничен поток преминаващи, но е напълно удачно решение и за обекти със струпване на голям брой хора. Предимството на този тип турникети е възможността за двупосочно преминаване, както и опцията за регулиране на скоростта, с която се превъртат раменете. Това прави съоръжението пригодимо към условията на голям брой места с обществен достъп.

Турникетите за стенен монтаж са компактни съоръжения, в основата на конструкцията на които стои подвижна въртяща се глава с монтирани върху нея под ъгъл три преградни щанги. Съоръжението има масивен 100% иноксов корпус и разполага със задължителния ‘’антипаник’’ режим, при който рамото автоматично пада, позволявайки бързо и безпрепятствено напускане на контролираната зона. Този модел има стабилен електромагнитен механизъм с гарантирано постоянство в параметрите, светодиоден дисплей, обозначаващ посоката на преминаване и опция за използване на брояч за отчитане на преминаващия поток.

Трираменен турникет тип ‘’пътека’’

Този тип турникети са значително по-скъпи, но и с много повече работни опции. Един такъв модел представлява електромеханично устройство, което след разрешение за преминаване извършва завъртащо движение на щангата до следващата начална позиция. Тук отново имаме подвижна въртяща се глава с три преградни щанги. Разликата между съоръжението тип пътека и това за стенен монтаж е по-големият корпус със стабилна ‘’П’’-образна основа. Материалът, от който е изработено тялото отново е 100% инокс, което позволява безпроблемен външен монтаж.

Относно работните параметри на турникетите от този вид, тук отново имаме задължителния за всички механични препятствия ‘’антипаник’’ режим, при който рамото пада автоматично при отпадане на захранването или при задействане на аварийна система. Този тип съоръжения дават възможност за скрит монтаж на безконтактни четци и имат опция за управление чрез бутон. ‘’Пътеката’’ има висока пропускателна способност, позволявайки преминаване на до 40 човека в минута. Отново е възможно двупосочното преминаване, като светодиоден дисплей показва позволената в момента посока.