сървърни шкафове19-инчовите сървърни шкафове са проектирани да поберат различна телекомуникационна и компютърна апаратура. Обикновено се инсталират в сървърни помещения и центрове за данни. Съвременните разработки се отличават с оптималната си конфигурация. Те могат да побират всяко телекомуникационно оборудване, включително оптична рамка за разпределение, различни модеми, сървъри, системи за охлаждане и захранване и много други.

Особености на конструкцията

Шкафовете за сървъри 19’’ имат висока статична товароносимост, чието ниво обикновено зависи от вида на конструкцията. Те са неудобни за транспортиране, но имат максимално добри характеристики по отношение на натоварването. В тях може да се постави произволно количество оборудване, което не може да се побере в друг вид съоръжения. Трябва да се има предвид, че корпусът на апаратурата би трябвало да отговаря на 19-инчовия стандарт.

Сървърните шкафове се доставят разглобени, така че на потребителя ще се наложи да ги сглоби сам или да използва услугите на монтажните екипи на фирмата доставчик. Сглобяването не би трябвало да представлява особена трудност, тъй като дизайнът на шкафовете е съвсем прост. При наличие на голям брой допълнителни електрически елементи и системи обаче, сглобяването им ще бъде от компетенцията на професионалистите.

Сървърният шкаф може да бъде оборудван със стъклени, плътни метални и перфорирани врати. На свой ред вратите често са оборудвани с брави (в зависимост от модела може да са обикновени или магнитни кодирани брави). Ако вратата на шкафа е единична, то в повечето случаи тя има дясна и лява панта с ъгъл на отваряне от 180 градуса или повече.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Шкафовете по правило са окомплектовани с няколко водача, необходими за монтиране на сървърно оборудване. Обикновено отзад има два специални вертикални органайзера. При съвременните модели производителите предлагат опция, при която достъпът за поддръжка, ремонт и монтаж на оборудването е достъпен и от четирите страни. В допълнение, много от шкафовете имат специални кабелни уплътнения, където е удобно да се поставят заварени кабели от оптични влакна.

Модерните дизайни на шкафове са оптимизирани за лесна инсталация на сървърния хардуер с поддържане на оптимален въздушен поток. Ако трябва да се монтират няколко шкафа в една редица, шкафовете с един и същ дизайн могат да бъдат фиксирани един към друг с помощта на специални крепежни елементи, каквито много от производителите предоставят.

Ако сървърният шкаф няма вътрешно окабеляване, трябва да се закупи оптичен кабел, който да осигури работата на оборудването на нужното ниво. Това обаче е от значение само за старите и евтини модели. Уважаваните производители изцяло окомплектоват своите конструкции с всичко необходимо.

Сървърните шкафове в повечето случаи са предназначени за инсталиране на сървъри и апаратура, корпусът на които е съвместим с 19-инчовия стандарт. Това е най-често срещаният стандартен размер днес и основно търсен от болшинството потребители. На пазара могат да се намерят продукти на водещи марки като FORMRACK, чиято цена е доста изгодна, предвид високото качество и функционалност.

На много места се използва техника, която е по-малка или по-голяма от стандартната. За такава апаратура ще трябва да закупите отделен сървърен шкаф, който да бъде проектиран да побере устройства с размери от 10 до 23 инча. Освен това трябва да се има предвид дълбочината на телекомуникационните шкафове, която варира от 600 до 900 mm.