заключващ механизъмНезависимо от вида и модела на входната ви врата, тя ще бъде напълно неспособна да ви предпази от нежелано проникване ако липсва качествен и надежден заключващ механизъм. Повечето входни врати с висока степен на взломоустойчивост се предлагат окомплектовани с високотехнологични заключващи системи, но ако целта е да повишите нивото на защита на влязла в експлоатация външна врата, то ето какво трябва да знаете.

Колко броя ключалки са нужни?

Голяма заблуда е, че броят на ключалките определя степента на защита срещу неправомерно отключване на вратата. С използване на висок клас заключваща система, вие си гарантирате много по-висока степен на сигурност, отколкото с пет ненадеждни ключалки. Да не говорим за неудобството при носене на връзка ключове и времето, необходимо за отварянето на една такава врата.

Съвременните заключващи системи се делят на две категории, на които ще обърнем специално внимание:

Централни заключващи системи

Централният заключващ механизъм е сходен с този, използван при повечето съвременни автомобили. Характерно за централните заключвания е използването на многоточково заключване на вратата посредством една единствена ключалка. Системите от централизиран тип използват многоточков заключващ механизъм, управляван посредством наличната ключалка, като шиповете свързват крилото и касата на няколко места само с едно завъртане на ключа.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Независими заключващи системи

Вратите, използващи независими заключващи системи са оборудвани с две автономни ключалки, като всяка от тях управлява отделен заключващ механизъм, осигуряващ многоточково заключване в различните части на вратата. Най-често това са две групи заключващи точки – от страната на крилото (в горна, долна и странична част по посока на бравата) и от страната на пантите, където няколко групи или единични шипове свързват крилото и касата.

На какво трябва да държим?

Когато избираме заключващ механизъм за входна врата е добре да изберем модел, при който патроните на ключалката притежават антивзлом бронировка с вдлъбнати капачки, предотвратяващи разпробиване на с подръчни средства или дори с професионалните инструменти, използвани от крадците.

Добра идея е също наличието на подвижен елемент в тялото на ключа, осигуряващ защита срещу копиране, както и използване на патрон, лишен от щифтове, пружини и други елементи, подлежащи на износване.Добрите заключвания използват специална система, блокираща дисковете при опит за манипулация, като ги заключва един за друг в солидна конструкция.