С нарастване на битовата престъпност и все по-честите незаконни прониквания в различни по вид и предназначение сгради, става неизбежно използването на различни видове охранителни и защитни заключващи системи. Тъй като най-често атаките стават през входната врата е задължително тя да се подсигури със съвременна защитна система.

Високотехнологичните електронни брави са едно от най-масово използваните днес решения за защита на жилищни сгради, търговски помещения и офиси. Дали те имат само предимства или носят със себе си някои неудобства, ще разберем в следващия материал. Той ще ви даде някои насоки относно начина им на работа и ще ви помогне да вземете информирано и адекватно решение дали да ги използвате или да оставите добрата стара механична ключалка да се грижи за сигурността и лесното отваряне на вратата ви.

Какво представляват електронните брави?

електронни брави на ниска ценаБравите, отключващи вратите по електронен път се различават значително от познатите ни от векове механични ключалки както по метода на отключване, така и като степен на сигурност. Докато старата механична брава е напълно незащитена срещу разбиване и отключване, новата електронна система пристига с някои допълнителни защити.

Вероятно сте чували как крадците отключват обикновените ключалки с помощта на кламер, отвертка или тел? При електронните заключващи системи това е малко вероятно да се случи. Голяма част от тях имат специално вградени антивзлом защити, предпазващи бравата от всякакви механични, електронни или електрически въздействия. Дали това ги прави 100% защитени срещу външна атака обаче, предстои да разберем, като се спрем на част от техните плюсове и минуси.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Плюсове на електронните заключващи системи

Предимствата на електронните системи за заключване са многобройни. Те не само създават по-висока степен на сигурност, но и правят управлението на вратата много по-удобно. От една страна се спестява нуждата да носим връзка ключове, а от друга можем да отключим входната врата в блока чрез домофонната система, когато очакваме гости или някой от близките ни е забравил своя електронен ключ. Ето и още:

Висока степен на кодиране на индивидуалния ключ

Всеки потребител с оторизиран достъп има собствен електронен ключ – чип или карта. Всеки ключ е с уникален код, без повторяемост. Огромно предимство на електронните брави е високата степен на кодиране, така че при загуба или кражба на ключ, се изтрива само съответния носител на данни. Същият принцип се използва и при отнемане право на достъп до сградата.

Край на неудобните връзки с ключове

Голямо удобство при електронните заключвания е, че един електронен ключ може да се програмира така, че да отключва и заключва много врати, без това да влияе на сигурността на заключващата система. Така с един единствен ключ може да се даде достъп до входа, асансьора, сервизните помещения и собственото жилище.

Пълен контрол над събитията

Всяка електронна заключваща система има вградена памет за събития, която при нужда може да се използва, за да се изземат данни за преминали лица или определени инциденти, като за целта се използва специален софтуер, който улеснява максимално оторизираните лица при достъп до данните.

Минуси

Минусите на модерните електронни брави са минимални на фона на многобройните им предимства, но все пак има някои дребни детайли, които могат да компрометират системата и да причинят някои неудобства. Например, системите, при които липсва аварийно захранване стават напълно уязвими при прекъсване на захранването. Така при всяко спиране на тока вратата се отключва автоматично, което може да е плюс в случай на авария, но и голям минус за сигурността, когато крадците са наблизо и имат достъп до главния бушон в сградата.