Турникети – видове и потребителски свойстваТурникетите са станали неизменна част от живота ни и се налага да минаваме през тях буквално навсякъде. Понастоящем не се изисква обяснение защо трябва да се монтира турникет. Често изискванията за инсталиране са заложени във ведомствените нормативни документи и дори в законодателни актове и държавни поръчки.

Всеки голям бизнес център, индустриално предприятие, спортно съоръжение, голямо лечебно заведение и т.н., не би могъл да функционира без контролно-пропускателен пункт с инсталирани турникети. На пазара обаче има много видове такива препятствия и клиентът често се налага да пита какъв тип турникет да инсталира, каква е разликата между различните видове, какви са ограниченията за използването на някой от моделите.

Ако вашият доставчик не може да отговори на тези въпроси, ще намерите всичко необходимо в настоящата статия. На първо място турникетите се делят на полуръстови и пълноръстови, тоест с непълно и пълно припокриване на отвора. Моделите с половинръстова височина ограничават неразрешения достъп, но не изключват прескачането и прехвърлянето на предмети.

В тази връзка, когато се използват съоръжения с половин ръстова височина, се приема, че присъствието на охрана е задължително или има дистанционно видеоуправление на охранителния пост на съоръжението. Турникетът е важна част от системите за контрол на достъпа и като такъв, той често е обект на специален режим на управление.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Трипод – най-разпространената конструкция

ТриподТриподите принадлежат към полуръстовата конструкция. Това е най-разпространеният и достъпен вид. Могат да се срещнат навсякъде: в търговски обекти, административни сгради, в обществената пътна инфраструктура, в музеи, спортни съоръжения и др. Триподите се състоят от база, върху която е монтиран въртящ се диск с три пръта – рамене.

Повечето модели са електромеханични и след освобождаване на прохода посетителят трябва ръчно да завърти щангите. В някои модели е заложена антипаник функция за организиране на авариен проход: стрелата може да бъде сгъната ръчно или автоматично по команда на оператора. В резултат преминаването през турникета е свободно.

Сред предимствата на трипода можем да посочим: Ниска цена, надеждност, простота на дизайна, вандалоустойчивост, висок MTBF (Mean time between failures) и голям избор от модели на пазара. Като минус на модела се изтъква неудобството на прохода между въртящите се пръти, особено при носене на обемисти предмети. Ширината на прохода е ограничена от дължината на пръта (обикновено не повече от 700-750 mm).

Летящо крило

Тази гама турникети представляват крило, монтирано на въртяща се колона. Има и механични, и електромеханични модели, способни да се отварят под даден ъгъл и да се затварят след определено време. Често се използват в магазини. С помощта на този дизайн е удобно да се организира проход за клиенти с инвалидни колички и големи чанти.

Удобни са за използване, когато липсва място и е трудно да се инсталират други турникети. Друго обичайно приложение на летящото крило е организирането на зони за евакуация. Ако според изискванията за евакуация е необходимо да се осигури проход с определена ширина през главния вход на сградата, то тя може да бъде блокирана в режим на готовност с помощта на крилото и да се използва по време на евакуация и в случаи на пренасяне на обемисти предмети.

Плюсове: Атрактивен дизайн, лекота на монтаж и инсталиране, надеждност, компактност, удобно придвижване с обемисти предмети и колички, възможност за инсталиране в тесни проходи. Минус: Невъзможност за осигуряване на проход един по един – при отваряне на крилото няколко души могат да преминат неоторизирано.

Пътека

Турникет тип Пътека със стъклени вратиТурникетите от този вид се наричат още тип „метро”. Конструкцията им е съставена от две колони с плъзгащи се една към друга стъклени врати. Моделът е оборудван с инфрачервени или оптични елементи, за да осигури режим на поединично преминаване. Тези съоръжения работят в нормално отворен и нормално затворен режим:

  • Нормално отворен – вратите са отворени и когато преминаването е разрешено, не се затварят. Проходът е винаги свободен, вратите се затварят само ако достъпът е нарушен.
  • Нормално затворен – крилата се отварят при предоставяне на право на достъп.

Отличителна черта на този вид турникети е високата скорост на разрешено придвижване. Скоростта на преминаването зависи само от времето на оторизация в системата и скоростта на движение на посетителите през турникета. Ето защо те се използват широко в метрото, където е важно да се осигури висока скорост на движение на потока от хора.

Има варианти на пълноръстово изпълнение с пълно припокриване на отвора, изключващи напълно неоторизиран достъп. Те могат да се управляват автономно, без постоянно наблюдение от охранител. Плюсове: Голяма пропускателна способност, удобен преход и пренасяне на вещи, възможност за организиране на авариен изход. Минус: Висока цена, изисква значително пространство за инсталиране.

Пътека с люлеещи се крила

Тази модификация е подобна на турникетите тип „метро”, само че вместо прибиращи се, те имат люлеещи се стъклени или метални крила. Използват се широко в бизнес центрове клас А, държавни агенции, банки и други елитни обекти от бизнес клас.

Съчетават надеждност, привлекателен външен вид и висока скорост на преминаване и пренасяне на вещи. По правило се експлоатират в нормално затворен режим, тъй като в повечето случаи не са в състояние да предотвратят неразрешено преминаване и бързо да затворят вратите.

Плюсове: Голяма пропускателна способност, лекота на преминаване и пренасяне на вещи, възможност за организиране на авариен изход, елегантен дизайн. Минус: По-висока цена в сравнение с турникетите от типа метро, изискват много място за инсталиране.