турникет в метроВсеки, на когото се налагало поне веднъж да използва услугите на градския метрополитен е трябвало да премине през едно специфично охранително съоръжение. Турникет в метро е нещо, което всички сме виждали, през което сме преминавали и чиято работа познаваме отчасти. Това съоръжение спада към системите за контрол на достъпа и има огромно значение както за нашата сигурност и безопасност, така и за по-лесното менажиране на местата с платено преминаване.

Производителите на охранителни системи предлагат широк спектър от турникети за промишлени и обществени обекти. Те са налични в различни големини, така че да отговорят на потребителските нужди на възможно най-голям брой сгради и открити пространства.  Те могат да покриват цял човешки ръст или да бъдат с половин височина, оперирайки в зоната на талията, в зависимост от конкретните условия, осигурявайки безопасност и контрол над преминаващите лица.

Какви функции и свойства има един метро-турникет?

Основното свойство на всеки турникет в метро е осигуряването на безопасно и контролирано преминаване през контролиран периметър. В метростанциите турникетът служи за ограничаване преминаването на лица, които не са заплатили таксата за използване на обществения транспорт. Неслучайно на тези места съоръженията са оборудвани с картови четци, които обезпечават надеждно отчитане на билети и абонаментни карти, без нужда от специално назначен за целта персонал.

Модерните разработки при турникетите, използвани в метростанциите представляват съоръжения с висока естетическа стойност и пълна устойчивост на корозия и други неблагоприятни въздействия. Съвременният турникет в метро, с който се срещаме ежедневно може да работи безпроблемно при много ниски и екстремно високи температури. Повечето системи от този тип имат стандартен интерфейс, позволяващ свързване с контролно-пропускателни устройства, отчитащи бар-код или други идентификационни RIFD магнитни карти, както и с биометрични терминали.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

В много от големите световни столици, метростанциите вече са оборудвани турникети, позволяващи автотаксуване посредством мобилен телефон. За целта е нужна SIM карта с приложение ‘’Електронен портфейл’’ и мобилен апарат, поддържащ функцията NFC – обмен на безконтактни данни. Електронният портфейл се активира във всеки офис на мобилните оператори, като цената на билета се добавя към съответния тарифен план на абоната.