В настоящия материал ще обърнем специално внимание на 3 основни стъпки при монтаж на камери за видеонаблюдение, които не само ще ви гарантират ефективност на системата, но и максимално лесно справяне със задачата. Самата идея да пробивате дупки в стените, за да прокарате видео и захранващите кабели за охранителните камери е вероятно обезкуражаваща, но за щастие много от системите се предлагат напълно окомплектовани и включват всичко необходимо за монтиране и работа на апаратурата. Ето върху какво трябва да се концентрирате:

 1. Подготовка на обекта

монтиране на охранителна камераДобрата подготовка ви позволява да изберете подходящата техника, така че да отговаря напълно на вашите нужди, но също така да ви позволи да повишите ефективността на видео охранителната система. Направете това, което правят професионалистите – направете диаграма, показваща нуждите на обекта – жилище, търговски обект или друго помещение.

Еднакво скъпо и непрактично е да покривате с камери всеки квадратен метър от помещението, затова степенувайте по приоритет зоните, които са най-уязвими откъм външни атаки или най-нуждаещи се от постоянно наблюдение. В търговските обекти това са касата за плащане и щандовете със стоки, до които клиентите имат пряк достъп. В домовете, това могат да бъдат различни части от жилището и двора.

Ако не сте ентусиазирани да чертаете диаграми, можете просто да запишете на лист основните точки, които искате камерите да покриват. Най-често това са:

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
 • Входни врати и заден вход, когато има такъв;
 • Прозорци, гледащи към вътрешен двор, намиращи се на приземни или ниски етажи;
 • Големи открити пространства;
 • Веранди;
 • Стълбища;
 • Паркинги или гаражи.

След набелязване на ключовите точки направете оглед на всеки периметър, за да се уверите, че липсват архитектурни или други елементи, които застават между камерата и наблюдавания периметър. Ако установите, че има такива и те не подлежат на преместване, изберете друга точка, от която видимостта ще бъде отлична.

 1. Купете правилната за вашите нужди техника

Изборът на апаратура трябва да бъде направен след консултация със специалист, особено когато се касае за голям обект с по-важно значение. Когато обаче става въпрос за домашно наблюдение, можете да направите компромис и да ползвате готови комплекти, като пак следвате основните критерии за качество. Готовите комплекти са много по-изгодни като цена, а минимумът, който включват е:

 • 1-3 камери;
 • Видеорекордер (DVR/NVR);
 • Окабеляване – за пренос на видеосигнала и захранващи кабели.

В случай, че не планирате да наблюдавате голям периметър, безжичните камери с опция за стенен монтаж ще ви свършат работа.

 1. Изберете внимателно записващото устройство

С цел да съхранявате и преглеждате записите от камерите, обезателно ще се нуждаете от записващо устройство – дигитален или мрежови видеорекордер. Предназначението на това устройство е да приема видеосигнала от камерите, след което да го излъчва на монитор – това може да бъде домашният ви компютър или малък телевизор. Всеки видеорекордер има различен капацитет за запис, от стотици часове до само един ден. Ако смятате да наблюдавате ежедневно заснетото от камерите, можете да се насочите към DVR с минимален капацитет.

В заключение ще посъветваме хората, решени сами да извършат монтаж на камери за видеонаблюдение да изберат най-оптималните точки, от които всяка камера ще може да покрива възможно най-голям периметър. Най-често камерите се монтират високо в ъглите на помещенията, така че да могат да покриват максимално голяма площ. Ако монтирате камерите на открито, нека бъдат на поне 5 метра височина, за да не могат да бъдат неволно или умишлено повредени.