мини камераКамерите, като охранителна техника са нещо, с което сме свикнали и приемаме напълно. Как обаче ще се почувствате, ако разберете, че сте били наблюдавани и заснети от скрити камери без ваше изрично позволение? Със сигурност отговорът на този въпрос зависи от това, какво сте правили, докато шпионската техника ви е снимала – дали сте извършили нарушение или сте били заснети при деликатни обстоятелства.

При скрито наблюдение на обществени места, възраженията от страна на потърпевшите са значително по-малко, въпреки че липсата на предупреждение се смята за инвазия в личното пространство на наблюдавания обект. Оправдани ли са обаче мерките, спрямо целите в този случай и можем ли да посочим аргументи в защита на скритите камери?

5 аргумента в полза на шпионските скрити камери

  1. Разкриване на серийни нарушители

Когато в охраняван обект камерите са монтирани открито или са поставени указателни табели, предупреждаващи за тяхното наличие, хората са наясно с последствията от недобросъвестните си действия. В случай обаче, че липсва информация, че мястото се наблюдава, нарушителите действат смело. Има серийни крадци и вандали, избиращи целенасочено места, за които е сигурно, че не се охраняват с видео камери, а това прави тяхното разкриване почти невъзможно. На много места по света в магазини и заведения се поставят именно скрити камери, за да се заловят хитри престъпници, които до този момент са успявали да избягат от закона.

  1. Охрана, съчетана с дискретност

Не рядко се търси ненатрапчиво видеонаблюдение, с цел да се осигури комфорт на потенциалните клиенти. Такъв случай са банките, които търсят възможност да осигурят доказателствен материал, в случай на евентуално престъпление, но в същото време искат да създадат максимален комфорт на своите лоялни редовни клиенти. В този случай скритите камери постигат всички набелязани цели, а това е аргумент, срещу който малко хора могат да възразят.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
  1. Хванати в изневяра

Нека не се залъгваме, една от най-честите причини за употреба на скрити камери е подозрението в изневяра. Доколко това е аргумент в полза на шпионската техника, ще попитате? Отговаряме: А вие искате ли вашата половинка да бъде обект на постоянни подозрения, без да можете да докажете нито нейната лоялност, нито нейната измяна? Скритата камера позволява да се сложи край на една агония, съсипваща психиката на подозиращия. Ползата от камерата е възможността да се приключи с подозренията и да се получи ясна и точна информация.

  1. Наблюдение на наети лица

Наемането на служители, на които трябва да повериш живота на своите близки или ценното си имущество е свързано с много притеснения и подозрения. Работодателите стават все по-недоверчиви и мнителни към лицата, които пускат в дома си и на които поверяват скъпите си вещи и близки и това е донякъде оправдано. Недобросъвестни работници се срещат постоянно, дори по-често от изрядните и коректните. Ако можехте да скриете някъде малка камера, с която да наблюдавате по всяко време случващото се във вашия дом или бизнес помещение, вероятно и вие бихте го направили, особено ако става въпрос за нещо, което ви е изключително скъпо и важно.

Компроматна война

Записите от скритите камери нямат доказателствена тежест пред българския съд, но за радост или беда, и у нас един компромат може да срине нечия кариера. Ако искате да покажете истинското лице на човек, решен да заеме отговорен пост, за който няма нужните качества, просто скрийте един малък обектив на подходящо място и оставете самозванецът да покаже реалния си облик. Той вероятно ще се различава драстично от публичния образ, с който е бил познат до момента и знакът на неговата изява едва ли би бил положителен.