чип система за асансьорИнсталирането на чип система за асансьор е необходимост в охраната на вътрешносградни пространства. Електронната защита е предназначена за ограничаване транспортната функция на асансьорът за хора, които не живеят/работят/извършват дейност в съответният обект, или за лица, чието присъствие там е преценено като застрашаващо сигурността на сградата.

Електронните програмируеми чипове

Ограничителят на асансьорното движение наподобява конструкцията на класическа заключваща система с идентификатор. Програмируем контролер с бутон за изход/четец се монтира вътре в кабината, а отделни четящи устройства се разполагат от външната й страна, на всички етажи. Те отчитат уникален код от електронен ключ-чип, който позволява използването на асансьорната кабина.

Принципът на действие се състои в отключване на бутониерата за избор на етаж след идентификация. Отключването трае няколко минути, след което бутоните отново се деактивират. Чиповете са електронни микросхеми, “облечени” в няколко видове форми и размери, и с няколко начина на отчитане на самоличност – за контактен и безконтактен достъп.

Със стандартна визия се отличават единствено контактните метални iButton. Безконтактните устройства, изработени с RFID технология, се срещат с визия на жетони и пластични PVC карти. Те са програмируеми устройства, а записването на уникалният код върху микрочипа и временното/постоянно изтриване е процес, който се извършва с мастер ключ от отдалечено разстояние, обикновено от компютър, а при най-модерните системи – и чрез мобилно приложение.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Предимствата на чиповата идентификация за асансьорна кабина

Активацията с чипове предоставя същото предимство на асансьорният контрол на достъп, което се среща и при заключващите системи за врати – поддържане на електронни ключове за огромен брой потребители – над 1000, а понякога и над 10000, и уникален идентификационен код за всеки от тях. Друг неин положителен фактор е вградената памет на контролера, с капацитет за запис на огромен брой събития, които могат да се възпроизвеждат и проследят в хронологичен ред.

Чиповата конфигурация за асансьор изпълнява функции по ограничаване на достъпа на конкретни лица до определени етажи в сграда, които са особено полезни в големи административни и бизнес сгради с ежедневно повишен човекопоток. Опцията осигурява възможност за пълен мониторинг не само върху лицата, използващи асансьорната кабина, но за контролиране на движението по етажите.

Предимство ли е обвързването с домофон на входна врата

Конфигурацията може да се обвърже с аудио (и видео) домофон, инсталиран при входната врата на сградата. Модерният видеодомофон е достатъчна охранителна мярка сама по себе си, така че програмирането на един електронен чип за идентификация и влизане във всички помещения на сграда, не застрашава сигурността й.

И все пак – колкото и солиден и взломоустойчив да е корпусът на видео устройството, влизането в асансьор с идентификатор, валиден за входната врата, крие известен риск. По-подходящо решение е инсталацията на самостоятелна система за контрол на достъпа.