контрол на достъп до асансьорАсансьорната кабина, осигуряваща достъп до всички етажи в сграда, е уязвимо съоръжение точно заради транспортната си функция. Връзката й с всички вътрешносградни зони налага изграждането на сигурна охрана при външните зони на сграда, за ограничаване на неоторизираното влизане.

Административните и бизнес компании с хиляди служители са изправени и пред други предизвикателства, свързани с мониторинг на дейността на работещият персонал. Контролът на работното време е често използван вариант за наблюдение на фирмени отдели и производствени цехове. Разработването на система за контрол на достъп до асансьор е допълнителен метод за мониторинга служители: времето на работа и престой в сградата, часът на влизане и напускане на обектът.

Предимството от изграждане на контролен пункт при асансьори

Пропускателният режим за асансьорна кабина цели ограничаване на функциите й за определени лица, включително и за хора с оторизация за преминаване  към вътрешносградното пространство. Достъпът може да се ограничи за определени етаж/и или ключ/карта, програмиран за използване на кабината за пресметнат период.

Този метод е изключително ефективен не само за проследяване на работно време, но и за мониторинг и управление на обширни зони от сграда. Като единствено транспортно съоръжение, асансьорът съдържа безценна информация относно присъстващите в сградата лица, и е полезно допълнение към идентификационната конфигурация при външната входна зона.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Целесъобразността й се крие и в удобното управление – програмирането на системата и на идентификаторите за пропуск се извършва по софтуерен път (мастер карта, мастер чип, криптирана парола или главен GSM номер управляват функционирането), а разпознаването на оторизирано лице се случва за секунди. Монтажът и експлоатационната поддръжка обикновено са лесни и безпроблемни процедури.

Видове устройства за контролиране на асансьор

За контрол над възползващите се от асансьорни клетки лица се предпочитат няколко типа устройства. Конфигурация с RFID чип, електронна централа с импулсни кредити и iButton ключ, както и връзка с GSM комуникатор, са сред активно инсталираните системи, всяка от които се управлява и програмира чрез софтуерна програма. Светлинни и звукови индикации показват всяка промяна в параметрите, статутът и режимът на работа, включително и изчерпването на потребителски кредит.

Принципът на ограниченият пропуск до асансьори се състои в блокиране на бутонната система за избиране на етаж, която се активира за период от 1 секунда до 4 минути (според начинът на програмиране), след идентификация чрез ключ или позвъняване до GSM електронната централа. Добавянето и изтриването на оторизиран ключ или телефонен номер към база данни, както и ограничаването на оторизация се извършва чрез мастер ключ/номер/парола, и не изисква присъствието на потребителският идентификатор.

Електронните комплекти за превоз чрез предплащане на импулсни кредити са добър вариант на разплащателен метод за жилищни блокове. След изразходване на закупените кредити, потребителят закупува нови, за да използва транспорт. Броят на остатъчните кредити се отбелязва върху LED дисплей в кабината. Принципът на действие позволява и програмиране на безлимитни ключове.

Двете основни преимущества

Програмираният контактен/безконтактен четец и GSM комуникаторът обезсмислят видеонаблюдението в асансьорът. Прецизният контрол изключва възможността за пропуск на преминаващи лица с откраднати/заети пропуски неоторизирани лица.

Друго основно предимство на този тип устройства е здравата вандалоустойчива конструкция на четците. Някои от тях са със скрит монтаж, който е още по-разумна алтернатива за съхраняване на корпуса от различни влияния.