Shelly - лесни за използване продуктиShelly е все още слабо познато име на Smart Home ентусиастите и професионалистите в САЩ, но в Европа и други части от света, този бранд става все по-разпознаваем. Зад него стоят едни от най-усъвършенстваните технологии за управление и контрол на системите Умен дом. Богата гама смарт релета, Plug and Play устройства и мобилни приложения за отдалечен контрол и визуализация – това са само част от разработките на марката.

Богата гама лесни за използване продукти за Smart Home приложения

Продуктите за интелигентен дом на Shelly се произвеждат от Allterco Robotics – една от седемте компании, които съставляват холдинговата компания Allterco АД, чиято централа е в София, България. Allterco има 20 години опит в разработката на мобилни продукти и услуги с добавена стойност.

Компанията се разширява извън телекомуникационната индустрия и сега се фокусира върху разработването и разпространението на IoT продукти и решения. Allterco Robotics представи своята линия Shelly от продукти за интелигентен дом за IoT през 2018 г. Тези продукти се продават в 120 страни по света, а компанията отвори офис в САЩ през 2020 г.

Те включват:

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Shelly PlusShelly 1: Осигурява управление на единична верига чрез вътрешното си реле;

Shelly 1PM: Осигурява контрол на единична верига чрез вътрешното си реле и може да измерва мощността, използвана от осветлението / уредите, свързани към контролираната верига;

Shelly 2.5: Осигурява управление на две вериги чрез вътрешните си релета и може да измерва мощността, използвана от осветление / уреди, свързани към контролираните вериги;

Shelly EM: ​​Осигурява измервания на мощността на до две вериги чрез използване на скоба на токови трансформатори и може да управлява реле, свързано към неговия контролен терминал на контактора. След това релето може да управлява верига с произволен брой осветители/уреди, свързани към него.

Всичко това са много малки, компактни IoT устройства. Всъщност всяко от тях е с размерите на две бисквитки Oreo, подредени една върху друга. Shelly 1, Shelly 1PM, Shelly 2.5 и Shelly EM се свързват чрез Wi-Fi към мрежа 802.11 b/g/n и имат вътрешни уеб сървъри, които се използват за конфигуриране и работа на устройството с помощта на браузър.

Всяко устройство може също да се управлява и конфигурира с помощта на следното:

  • Приложението за смарт телефон Shelly (поддържат се както платформи iOS, така и Android);
  • API на Shelly Cloud;
  • Локален REST API;
  • MQTT;

Освен основната способност за включване/изключване на реле и измерване на мощност, всяко устройство има редица много полезни вградени функции. Това са:

Таймери

Таймерите за автоматично включване и изключване могат да бъдат конфигурирани за всяко реле. Таймерът за автоматично включване автоматично ще включва релето, когато то е изключено, след определен брой секунди. По същия начин таймерът за автоматично изключване автоматично ще изключи релето, когато то е включено, след определен брой секунди.

Това може да бъде много полезно, ако Shelly 1 PM се използва за наблюдение на мощността, използвана от, например, хладилник или фризер. В този случай релето никога не трябва да се изключва, тъй като това би прекъснало захранването на уреда. Така уредът ще може да бъде програмиран да се включва автоматично, ако е бил изключен случайно.

Някои уреди могат да се повредят, когато изключите захранването и незабавно ги включите отново. В този случай възможността да забавите повторното включване на релето е много полезна опция на умната система за управление.

Режим на включване по подразбиране

Релето може да бъде конфигурирано да се включва, когато захранването се възстанови, да се изключва, когато захранването се възстанови, или да се върне към настройката, при която е било, когато е спрял тока. Това е много полезно, ако например релето Shelly се използва за управление на осветлението във вашия дом.

Не би било желателно светлините да се включват внезапно в 3:00 часа през нощта след спиране на тока, възникнало по-рано същата вечер, когато светлините са били включени. Като алтернатива, ако релето се използва за наблюдение на мощността на хладилник или фризер, то трябва винаги да се включва, когато захранването се възстанови след прекъсване.

Планировчик

Вграденият планировчик позволява релето да бъде включено или изключено в определено време в определени дни от седмицата, сутрин или вечер. Например, релето Shelly може да се използва за включване на външно осветление при залез слънце всяка вечер от седмицата. След това планировчикът може да изключи външното осветление в 22 часа през седмицата и да изключи в 23 часа през уикенда.

Охрана

Функцията по избор изисква потребителско име/парола за управление на устройството.

Време

Свързване на устройството към SNTP сървър по ваш избор, така че вътрешният му часовник да е винаги точен и планираните събития да се случват, когато очаквате. Устройствата Shelly също могат автоматично да откриват правилната часова зона, където се намират.

Часовата зона може също да бъде конфигурирана ръчно, ако автоматичното откриване не идентифицира правилно правилната часова зона поради начина на маршрутизиране на интернет връзката на собственика на жилище.

Надеждност

Можете да посочите резервна Wi-Fi мрежа, към която устройството да се свързва, в случай че основната Wi-Fi мрежа не работи.

Приложението за смарт телефон Shelly също така предоставя възможност за създаване на групи и сцени. Групите позволяват едновременно управление на няколко устройства Shelly. Сцените могат да осигурят много по-сложна автоматизация, въпреки че изискват устройствата да бъдат свързани към облака Shelly.