Радиочестотната идентификация (RFID) зае своето постоянно място при системите за контрол на достъпа. Тази уникална технология е един от най-успешните методи за автоматична идентификация и събиране на данни, като при съвременните безконтактни RFID чипове става въпрос за дистанционна идентификация чрез радиочестотна комуникация.

RFID технологията включва специален хардуер, наречен микрочип (представляващ комуникационна мрежа за локализация и идентификация), а също и радио имплант (идентификатор), които могат да се реализират като процесорен чип за кодиране на определен тип комуникация.

Тази технология е създадена да замени добре познатия ни от миналото бар код, тъй като тя дава възможност за сканиране от по-голяма дистанция. RFID технологията позволява да се съхраняват данни и да се набира повече информация за конкретния обект. Основният принцип на работа на радиочестотната идентификация е такъв, че използването на технологията при системите за сигурност е неизбежно. Днес с RFID чипове се отключват входни врати, задействат се асансьори и бариери и дори се упражнява прецизен контрол на работното време на служителите.

Защо безконтактните чипове са по-удобни за потребителите?

чипове от типа rfidСъвременният потребител е свикнал на удобства и не би се лишил от своя комфорт, дори когато става въпрос за неговата сигурност и защитата на личната му или фирмена собственост. Когато има възможност да избира дали да отключва вратата на входа или на жилището си от разстояние, той определено ще прегърне тази идея. Все пак, за да бъде не само сигурна, но и удобна алтернатива на механичната брава, RFID технологията трябва да предлага и допълнителни екстри.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

За да ви помогнем да разберете разликата между контактния и безконтактния RFID ключ, ще ви дадем следния пример. Прибирате се вечер, когато вече е тъмно, а ръцете ви са заети с покупки. Как е по-удобно за вас да отключите входната врата – като потърсите в джоба или чантата си чипа и го поставите на строго определеното за целта място в идентификатора (четеца) и чак тогава можете да очаквате вратата да се отвори?

Другата възможност е RFID чипът да бъде идентифициран от сканиращото устройство от достатъчно разстояние чрез вградената в него антена, така че да не се налага да освобождавате ръцете си от покупките и да търсите в тъмното правилния начин за поставяне на електронния ключ (чип) в rifd четеца. Разбира се, че ще изберете втория вариант, защото той е по-удачен в много повече ситуации като тази.

На какво се дължи удобството на безконтактните rifd чипове?

Технологията се базира на RF комуникация между специално създаден за целта идентификатор, който може да бъде под формата на карта, таг, ключ или друг физически носител на данни и съответното четящо информацията, кодирана на носителя устройство. При системите за контрол на достъпа това устройство се нарича четец, като при безконтактните системи за отключване, той може да остане напълно скрит, което го защитава от манипулации и умишлено повреждане.

Всеки RFID чип разполага с антена и записан уникален номер. Когато четецът прочете/идентифицира този номер, се предприема съответното действие – в случая, освен отваряне на врата, това може да бъде задействане на бариера, асансьор или друго подобно съоръжение. С извършване на това действие в системата се запазва информация за него, където то остава като събитие и може да бъде изискано за справка по всяко време в случай на нужда.