Днес много често прибягваме до използване на различни системи за контрол на достъпа и тенденцията е електронните системи за сигурност да играят все по-голяма роля в нашия живот. Предназначението на този тип електроника е да защитава нашата собственост от посегателства, а също и да ни помогне да установим пълен контрол над местата и дейностите, които са с особена важност за нас.

Кои са компонентите на една система за контрол на достъпа?

системи за контрол на достъпаПод термина ‘’Контрол на достъпа’’ можем да срещнем различни като вид и принцип на действие електронни системи. В зависимост от нуждите на всеки обект, може да се използва само една или комбинация от няколко вида охранителни техники. При комбинираните системи плюс е възможността да се организира много по-ефективна охрана и по-висока степен на контрол над лицата и събитията в дадена сграда.

Ето и най-често използваните системи:

Картови системи и четци

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Това са електронни устройства, с които се осигурява контролиран достъп до сгради и съоръжения със специално предназначение. Използват се в жилищни блокове и кооперации, в търговски обекти, административни и офис сгради и производствени помещения. Характерно за тях е, че осигуряват персонален достъп на оторизирани лица, като преминаването става с помощта на предварително активиран персонален ключ – чип или електронна карта.

Контрол на работното време

Системата за контрол на работното време използва електронни устройства, отчитащи времето, което служителите в дадена стопанска или административна организация са прекарали на работното си място. За целта се използват различни по вид терминали, отчитащи данните за наетите лица, запаметени в персонален електронен носител – чип или идентификационна карта.

Всеки служител чрез своя персонален електронен ключ отбелязва времето на пристигане и напускане на работното си място. Терминалите биват различни, като метод на идентификация – биометрични данни, електронни карти и чипове, въвеждане на персонален код или комбинирани. Тази система може да се интегрира с друг механизъм за контрол на достъпа, като идентификационното устройство служи също за отключване на входове, бариери и асансьори.

Електронни заключвания за асансьори

Все повече асансьори както в обществените, така и в жилищните сгради са оборудвани със специални електронни заключвания. С това се постигат две важни цели – защита на сградата срещу нежелани посетители и по-ефективна събираемост на входните такси. Системите обикновено представляват  електронни четци, които се задействат чрез персонален ключ под формата на чип или идентификационна карта.

Турникети и бариери

Турникетите и бариерите са едни от най-масово използваните охранителни системи на обществени места. Те представляват механични препятствия, управлявани от електронни устройства, а целта им е да блокират или забавят преминаването през дадена зона. Могат да се монтират както на открито, така и в затворени помещения, като често можем да ги видим на паркинги, спортни и детски площадки, търговски центрове, гари, метростанции и др.

Характерно за всички системи за контрол на достъпа е, че с тях се намалява драстично нуждата от жива охрана на места, където е нужен по-строг контрол над преминаващите лица или пропускателният режим е валиден само за оторизирани посетители. Местата с платен достъп също се възползват масово от интелигентните системи за сигурност, елиминирайки необходимостта от касиери чрез интегриране на устройства за самотаксуване.