При системите за електронно заключване с чип имаме два вида електронни ключове – контактни и безконтактни. Ако потърсите информация в мрежата, ще останете с впечатление, че всички плюсове са на страната на контактните модели, но при задълбочен анализ на техническата информация и след разговор със специалист ще се окаже, че ползите са предимно в полза на безконтактния ключ.

Защо електронното заключване с чип е иновация, на която трябва да се доверим?

безконтактен ключВсяко нововъведение има за цел да ни улесни, а при системите за сигурност се търси и друг ефект – максимална защита на нашата собственост. Електронното заключване изпълнява функцията на превенция на престъплението. Ако смятате, че сте защитили дома си или своя бизнес, инсталирайки СОТ и камери за наблюдение, то сериозно грешите. Те имат възможност единствено да ви информират за извършено злодеяние, но не и да го предотвратят.

Електронните rifd брави, от друга страна могат успешно да ви защитят от посегателства и това е причината именно те, все по-масово да навлизат в нашия бит, заемайки почетно място върху входните врати на жилищни сгради, офиси и търговски обекти. Те работят ефективно в две посоки, които заедно и по отделно допринасят за повишаване на сигурността в цялата сграда – осигуряват контрол над преминаващите и недостъпност за неоторизираните лица.

Електронните ключове имат и друго много голямо предимство – те са много по-удобни за пренасяне и използване и в същото време съхраняват живота на патрона и бравата, тъй като отключването не е свързано основно с тяхната работа. Инсталирането на една електронна система за заключване може да е малко по-скъпо, като услуга и покупка на апаратурата, но инвестицията се изплаща в много кратки срокове, тъй като не се налага влагане на допълнителни средства за подмяна на амортизирани части и дубликати на откраднати и изгубени ключове.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Контактни срещу безконтактни ключове

Схващането, че контактните електронни ключове са по-сигурни и удобни за работа е изцяло погрешно. Неудобството при тяхната употреба се състои в това, че чипът, интегриран в пластмасово тяло трябва да бъде позициониран в сканиращото устройство (четец) винаги по един и същ начин. Това е неудобство, което при заети ръце или когато бързаме можем да установим лично.

Предимство на безконтактните rifd ключове е възможността да се отключи вратата с минимум усилия от наша страна. При различните модели дистанцията, от която безконтактния четец може да прочете кода на електронния ключ е от 1 до 12см. Чипът може да бъде интегриран в пластмасова обвивка с форма на ключодържател или да бъде вграден в карта, таг, часовник или друг удобен носител. Този вид ключове имат сравнително дълъг живот, а цената им е значително по-ниска от тази, която бихме заплатили за направата на дубликат на металния ключ.

Последно, но по важност предимство на електрониката при заключващите системи е възможността безконтактният rifd четец да бъде монтиран скрито, с цел да се избегне умишленото му повреждане от зложелатели. Принципът на действие на радиочестотните четци позволява да бъдат вградени във вратата или касата, независимо от материала, от който са изработени, включително зад немагнитни прегради от стъкло или дърво.

Всеки четец на безконтактното електронно заключване позволява огромен брой комбинации, така че кодът на нито един ключ да не се дублира с друг, дори когато се извършва деактивиране на изгубени електронни ключове и активиране на нов персонален код. Системата разполага с аварийно захранване за четеца, което осигурява възможност за отключване при прекъснато електричество в сградата.