поставяне на камери за видеонаблюдение Има няколко ключови момента, които трябва да съобразим при поставяне на камери за видеонаблюдение. Изграждането на дори най-простата система за наблюдение не е толкова елементарна дейност, колкото може да изглежда на пръв поглед. Дори да се използва само една видеокамера, тя трябва да съответства като параметри на нуждите на обекта или на конкретната критична точка в него.

Монтирането на камерите и начинът, по който ще бъдат преглеждани записите също пораждат редица въпроси, на които трябва да се отговори предварително. В този материал ще се опитаме да дадем най-общи насоки, които е добре да вземете предвид, в случай че смятате да монтирате и свържете сами своята видеоохранителна система. При изграждане на по-крупни проекти е задължително да се потърси професионална фирма, която да се заеме с всички дейности – от избора на система до последните настройки и детайли.

За правилно монтаж на камери за видеонаблюдение е важно:

Да изберете подходящата камера/камери

Пазарът предлага огромен избор от камери за видеонаблюдение. Аналогови, цифрови, вътрешни (Indor) камери и такива, които могат да се монтират на открито, с ден/нощ режим, PTZ камери (Pan Tilt Zoom) и още голям брой специални разработки. Изборът на камерата следва да се базира не толкова на бюджета, но преди всичко на условията, при които тя ще работи. Когато системата съдържа повече от една камери, те могат да бъдат различни по вид, според особеностите на полето на наблюдение – FoV (Field of View).

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Да създадете благоприятни условия на мястото на монтаж

Както обективът на камерата и нейните работни опции, така и самото ѝ разположение е от огромно значение за качеството на картината, което ще получавате впоследствие. Осигурете достатъчно добро осветление около мястото на монтаж, ако използвате камери с недостатъчно добра способност за виждане при слаба осветеност. При монтаж на открито се уверете, че камерата е достатъчно защитена срещу умишлено повреждане и неблагоприятни атмосферни условия.

Осигурете стабилно и непрекъснато захранване на камерите. За да работят при много високи и много ниски температури, камерите използват вградени нагреватели и охладители, които се нуждаят от постоянно 24V напрежение. Самото поставяне на камери за видеонаблюдение трябва да се извърши така, че обективът да обхваща максимална част от полето на наблюдение. Ако искате да получите добро качество на изображението, покривайки един по-голям периметър е важно да изберете камери с подходящ обектив и да ги монтирате достатъчно високо. Това има значение и за предпазването им от умишлено повреждане.

Избор на видеорекордер и капацитет на съхранение на записите

Изборът на записващо устройство е ключов фактор при използване на системата за видеонаблюдение. Необходимо е пълно съответствие както между вида на камерите и видеорекордера, така и между техния брой и каналите за свързване. Капацитетът на паметта, скоростта на записване и времето за съхранение на записите също са от голямо значение. Изборът на работни режими и предварителните настройки на системата са последният, но не и по важност фактор, определящ дали ще имате прецизна или неефективна видеоохранителна система. След теоретичното решаване на всички тези задачи, може да се пристъпи към поставяне на камери за видеонаблюдение.