Моторизирани и PTZ камериМоторизираната камера със ZOOM функция се настанява трайно в системите за видеонаблюдение. Тя представлява устройство, оборудвано с леща с променлив фокус, която се управлява механично и електрически. Моторизираните видеокамери улесняват операторите с автоматизираните си функции. Могат да се видят в продуктовата гама на водещи производители и представляват интерес за голяма част от обществените и бизнес обекти.

Специфични особености на моторизираната PTZ камера

Камерите за видеонаблюдение използват коаксиален кабел за предаване на видео сигнал, обикновено към DVR или монитор за наблюдение. Комуникацията за управление на моторизирания обектив може да се предава и през същия коаксиален кабел, ако самата камера поддържа протокола UTC (Up the Coax). Устройствата, които не поддържат UTC, използват RS-485 за комуникация на командите за зумиране. RS-485 използва двойка кабели за комуникация.

Зум обективът може да се управлява от съвместимо DVR устройство, както и посредством бутоните, разположени върху корпуса на самата камера. Ако DVR-ът, към който е свързана камерата, поддържа софтуер за отдалечен десктоп и мобилни приложения за дистанционно наблюдение, той вероятно също така поддържа дистанционен zoom контрол.

В този случай бихте могли да контролирате zoom обектива посредством Windows, Mac, Android и iPhone устройства. Камерите с моторизирани обективи е възможно да се наблюдават и управляват през мобилен телефон, стига да са свързани с видеорекордер, поддържащ отдалечено наблюдение. Биха могли също да се свързват с монитор без DVR, като се използват BNC и HDMI решения за конвертиране.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

RG59 коаксиален кабел е най-популярният вид кабел, използван за инсталиране на моторизирани и PTZ камери за видеонаблюдение. С него максимално удобно се управлява както видео потока, така и захранването. Това включва следните типове HD CCTV камери: AHD, HD-TVI и HD-CVI.

Какво представлява моторизираното управление на видеокамери?

Обективите с променливо фокусно разстояние (варифокални и трансфокаторни) обикновено се задвижват с електрическо захранване. По този начин се осигурява възможност за дистанционно извършване на процесите фокусиране и / или мащабиране с помощта на контролния панел. Посредством камери, оборудвани с моторизирана леща, операторът може да използва системата в режим на отдалечен достъп.

Възможно е дистанционно да променя ъгъла на обхват на камерата, както и да увеличава или намалява желаните обекти в рамката. По този начин потребителят може да управлява детайлите на текущата сцена. Експертите напоследък отбелязват бърз растеж в търсенето на този тип камери. Те са особено популярни в областта на периметровата охрана.

Когато създават системи за видеонаблюдение, потребителите са очаровани от тяхната функционалност и производителност, както и от удобството при тяхното използване. В допълнение към лесното регулиране на фокусното разстояние на камерата, моторизираният обектив улеснява монтажа – фокусирането се извършва автоматично.

Има още по-усъвършенствани видеокамери с моторизирани обективи. Те се управляват дистанционно и се настройват след приключване на инсталационния процес. Тук микрожиците са отговорни за регулирането на обектива (фокусът и увеличението могат да се регулират отделно). Операторите също могат да подават команди.

В кои случаи е най-подходящо да се използват моторизираните камери?

Камерите с моторизирани обективи са оптимален вариант, когато е необходимо да се управляват от дистанция или се налага да се монтират на значителна височина. Когато моторизираният обектив има функция за автоматично фокусиране, той се нарича трансфокаторен.

Ефектът от постоянен престой на изображението във фокус при промяна на мащаба се постига чрез техниката на взаимно свързано движение на блоковете на лещата на трансфокаторния обектив. Освен това съществуват трансфокатори с три мотора. Последните са отговорни за увеличението и фокуса, а също така контролират блендата. Това е един от най-усъвършенстваните видове обективи за увеличение на изображението от камерата.

Активността на Zoom обективите не се ограничава само до една настройка на камерата. Експертите наричат ​​друга тяхна важна функция „панорамиране”. С прости думи, това е процес на моментално приближаване (например при следене на определен човек). PTZ камерите често са оборудвани с такива лещи. Последните са способни да променят посоката и мащаба си, като по този начин покриват значително по-голямо пространство.