монтаж на охранителни камери и системи за видеонаблюдениеВ случай че търсите начин да защитите своите лични или фирмени активи, с опция да констатирате и доказвате нарушения, с монтаж на подходящи охранителни камери и системи за видеонаблюдение, лесно ще постигнете набелязаните цели. Камерата ви дава възможност да виждате имота си като на длан през мобилния си телефон, а освен това ви позволява да реагирате на престъпления, още преди да са извършени.

Какво е важно да знаете за системите и тяхното монтиране?

Охранителните видеокамери се предлагат в разнообразие от разновидности. Различните модели имат различна разделителна способност, възможности за интеграция и предназначение. Определени модели са проектирани да работят само на закрито, докато други имат влагоустойчив корпус, позволяващ открит/външен монтаж.

Някои модели предлагат всеобхватно наблюдение чрез панорамно, наклонено и увеличено изображение (Pan Tilt  Zoom), докато други са статистични, но проектирани за разчитане на регистрационни табели на автомобили и разпознаване на лица. Камерите биват цифрови и аналогови, малки и големи, скъпи и доста евтини.

Всеки бизнес обект се нуждае от добра видеоохранителна система. Защо? Защото тя не само помага да се разкрият и докажат извършените нарушения, но и показва кои са слабите звена в защитата на обекта. Система от висок клас пести пари за жива охрана, която иначе би трябвало да обикаля защитения периметър и следи за евентуални престъпни действия.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Базови компоненти на CCTV системите

Когато се стигне до монтаж и интеграция на охранителни системи, се оказва, че камерите не са единственият компонент, необходим за защита на определен частен имот, бизнес обект и обществена площ с важно стратегическо значение. Компонентите на видео системите са няколко, сред които влизат:

  • Камери – различен брой;
  • Кабели/захранване;
  • Мрежови/аналогов видеорекордер;
  • Място за съхранение на записите (твърд диск).

CCTV системите са сложно комплексно решение. Функциониращата система за видеонаблюдение, предлагаща пълно покритие над собствеността денонощно, изисква мрежа от съвместими видеокамери, достатъчно място за съхранение, правилно окабеляване и дори самостоятелно захранване при аналоговите модели.

IP камерата е една от най-предпочитаните разработки в момента, заради по-лесното ѝ интегриране. Тя би могла да използва Power Over Ethernet (POE), за да работи. По този начин е в състояние да приема токово захранване и да изпраща данни и видеосигнал през един Ethernet кабел.

Първият (и най-очевидният със сигурност) компонент на системата за видеонаблюдение са охранителните камери. Кой вид е подходящ за вашата система, зависи от индивидуалните ви нужди и бюджет. Къде ще ги монтирате – на закрито или на открито? 1080P достатъчно голяма разделителната способност ли е?

Ще могат ли видеокамерите да виждат и записват видео ефективно при слабо осветление? Покриват ли необходимото зрително поле или ще ви е необходима PTZ (Pan Tilt Zoom) технология? Това са важни въпроси, които трябва да се вземат предвид при избора на охранителни камери за вашата секюрити система.

За повечето бизнес обекти, структурираното окабеляване, изпълнено през стените е ключов компонент за свързване на камерите към сървъра или записващото устройство. Макар безжичните разработки да намират все по-широко приложение, добрата стара аналогова камера, нуждаеща се от окабеляване и захранване продължава да се ползва с огромно доверие.

Редно е да помислите какъв кабел ви е нужен. Cat5E и Cat6 кабелите могат да прехвърлят голямото количество данни с висока разделителна способност, с много бързи скорости и често на дълги разстояния. Това е надграждане на коаксиалното окабеляване, което обикновено захранва аналогови системи.

Коаксиалните кабели са надеждни, но не са съвместими с IP технологията. В много случаи кабелите Cat5e и Cat6 също захранват охранителните камери, елиминирайки необходимостта от допълнително окабеляване. Методът на свързване се нарича Power-Over-Ethernet и изисква PoE превключвател, в случай че камерите не са свързани към видеорекордера.

Безжичните разработки може да се нуждаят от по-малко окабеляване, но все пак изискват кабелно захранване поотделно, обикновено на 110VAC напрежение.

Мрежовият видеорекордер, известен още като NVR, е друг съществен елемент на всяка IP видео система. Свързан към същата IP мрежа, NVR-ът може да бъде инсталиран практически навсякъде в сградата/имота. Рекордерът позволява да се записват и съхраняват видеозаписите на твърд диск, да се превключват изображения и да бъдат предавани на компютър или отдалечено устройство за гледане на живо и по-късен преглед.

Мрежовите видеорекордери обикновено имат множество канали за въвеждане на видеопотока от камерите. Те са „всичко в едно” място за комбиниране на видеопотоци и поддържане на цялостно наблюдение. NVR се различават от DVR записващите устройства главно по това, че записват видео от IP камери, докато DVR записват главно аналогово видео в цифров формат.