контрол на асансьориАсансьорната кабина е уязвима зона, през която във вътрешните зони на сграда изключително лесно биха могли да проникнат лица без право на преминаване. За целта е необходимо единствено идентификатор от външният контролно-пропускателен пункт да се сканира незабележимо или преотстъпи на случайно лице.

Затова асансьорите са уязвима зона от вътрешносградната сигурност, и изграждането и инсталирането на охранителна система за контрол на асансьори там е необходимост. Тя е особено засилена, когато идентификаторите за входният пропускателен пункт осигуряват достъп и до други пространства в сградата.

Чип контролът

При такава конфигурация, асансьорната клетка става едновременно най-значимата и най-уязвима област. Съоръжението лесно се превръща и в ограничител за непозволено проникване до отделни етажи, само след организиране на система за контролиране на достъпа.

Основната функция на конфигурацията е деактивация на бутонната система, и активирането й след разпознаване на уникални идентификационни данни, записани на носител. Обикновено, предпочитани идентификатори остават чип жетони и карти за контактно и безконтактно отчитане, всеки от които се отличава с предимства. Електронният iButton например е защитен от сканиране благодарение на контактната си технология на отчитане, а 64-байтовият код е допълнителен плюс.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Сигурността на GSM комуникаторите

Тази конфигурация за контролиран достъп може да се управлява и по друг начин, освен с четящо устройство и идентификатор,  който в крайна сметка не е напълно защитен от презаписване или кражба. Тя се замества с компактен GSM модул, познат и с наименованието комуникатор, монтиран над кабината или в помещение за наблюдение на вътрешносградните зони. Той представлява модул с антена, свързващ кабел и захранваща букса, който работи като стандартен мобилен телефони и е с инсталирана SIM карта.

В картата се отбелязват всички номера с дава оторизация за достъп до етажите, а съответните потребители също получават по една. Принципът на действие е изключително лесен: посетителят избира номерът на телефонният комуникатор, и след идентифициране на номерът му, асансьорните бутони се активират за определен период. Активността е променлив параметър, който се задава от лицата, контролиращи комуникаторът и отговарящи за сигурността на съответната сграда.

Изтриването и добавянето на номера се случва изключително бързо, само с изпращане на SMS до номерът на модула, или чрез софтуерна програма и кабел за данни. Достъпът на нелоялни и некоректни обитатели на офис или жилищна сграда се ограничава лесно по всяко време. Комуникаторът разполага с памет, отчитаща всеки реализиран достъп, както и непозволените опити за използване на кабината. Всички те се възпроизвеждат в хронологичен ред при нужда.

GSM устройството за контрол предоставя изключително високо ниво на сигурност и удобство, които се оценяват подобаващо от все по-голям брой хора. Скритият монтаж го прави абсолютно неуязвим за вандалски нападения, и е съвместим с карти на всеки оператор, като самото обаждане също не представлява разход Минимално финансово вложение и невероятен процент сигурност са добър повод за закупуване на устройството, което е ценово достъпно за всеки бюджет.