електронно заключванеСистемите за сигурност все по-често залагат на RIFD технологията, като това се отнася в най-голяма степен за заключващите системи. В модерните сгради (промишлени, търговски и жилищни) все по-рядко се използват механични брави с обикновени ключалки и все по-често можем да видим електронно заключване с чип, с каквото е оборудвана не само входната врата, но и тази на асансьора, както и достъпите до други съоръжения , като паркинги, гаражи, приземни помещения – мазета, сауни, фитнес зали и др.

Предимството на RIFD технологията се състои във възможността едновременно да се ограничи достъпа на неоторизирани лица до сградата и да се проследи активността на тези, които имат привилегията да отключат входната врата. Радио честотната идентификационна технология (rifd) има и друг голям плюс – тя съвсем не е скъпа, както вероятно си мислите. Дори напротив – една механична ключалка може да излезе много скъпо и като експлоатационен живот и като цена на отделните ключови дубликати.

Как работи електронното заключване с чип?

Една заключваща система, използваща rifd технологията осигурява защитена зона, до която достъп имат единствено оторизирани лица, т.е. притежатели на електронни чипове, с помощта на които става отключването на вратата. RIFD системата, използвана за заключване на вратата включва сканиращо устройство, наречено четец, което управлява контролните и операционни задачи, като от една страна идентифицира лицето, притежател на електронния ключ (чип) и от друга задейства отключващия механизъм на врата, позволявайки ѝ да се отвори.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Плюсове на електронното заключване

Огромен плюс на заключването с чип е, че повечето системи притежават автономно аварийно захранване, позволяващо преминаване през охраняваната зона дори при прекъснато електричество. Самите ключове (чипове) са много по-леки и компактни, което ги прави по-удобни за самите ползватели от добре познатите механични ключове. Бързото отваряне на вратата при електронното заключване е предимство, което не можем да пренебрегнем.

Докато някои ключалки създават проблеми и са много трудни за отключване в тъмното, то чипът дава изключително високо ниво на комфорт, тъй като отключването става буквално за части от секундата само с приближаване на чипа на определено разстояние от сканиращото устройство. Тук говорим за безконтактните заключвания с чип, разбира се, тъй като контактните електронни ключове изискват правилно позициониране на чипа върху контролера на сканиращото устройство, но дори този начин на отключване е по-удобен и бърз отколкото отключването на една механична ключалка.

Централизираната система за електронно заключване дава възможност да се повиши функционалността на охраната в сградата, позволявайки да се проследи активността на потребителите. Четецът използва софтуер, позволяващ да се съхрани голямо количество информация, така че с всяко преминаване през вратата, вие като притежател на електронния ключ се регистрирате в базата данни на системата, което регистриране в професионалните среди е познато като Check-in/Check-out преминаване. Заедно с чекирането, вие подавате на системата и някои основни данни като дата и час на вашето преминаване. Тези данни се съхраняват и могат да бъдат иззети при нужда.

Електронното заключване с чип може да се използва като единна система за контрол на достъпа в сгради с различно предназначение. Интегрирана правилно, една такава система позволява с един чип да се отключват както входната врата, така и тази на асансьора, гаража или друго специализирано помещение в сградата. RIFD заключващите системи се използват все по-често в промишлени и бизнес сгради, където работят съвместно със софтуер, осъществяващ контрол на работното време на оторизираните лица, в случая служителите. По този начин се повишава не само степента на охрана, но и ефективността на самото предприятие.