домашно видеонаблюдениеВсе повече домакинства решават да закупят и инсталират камери за домашно видеонаблюдение, като целта на това действие е обикновено повишена защита на личната собственост и пространство. Видеосистемите обикновено не се използват като самостоятелно средство за охрана. Те най-често работят съвместно с алармено известителна инсталация или специална заключваща система.

Ако ви предстои да оборудвате своя дом с видеоохранителна система, то трябва да прецените много внимателно кои са зоните, които се нуждаят от наблюдение, за да можете да изберете подходящия модел камери, а и да ги позиционирате правилно. Правилното разположение на всяка камера ви осигурява максимален периметър на наблюдение, а местата, които най-често се нуждаят от защита в едно жилище са:

Входната врата

След като болшинството незаконни прониквания стават през основния или заден вход на жилището, това са местата, които трябва да наблюдавате по всяко време, включително когато сте у дома. Тъй като не са рядкост проникванията в присъствието на обитателите е добре да свържете видеосистемата с алармена инсталация или СОТ, за да избегнете кражби, извършени във ваше присъствие. Много често такива ситуации прерастват в нападение над собствениците, затова е добре да бъдете подготвени за чуждото присъствие, дори когато нямате поглед върху сигнала от камерите.

Срещу прозорци, намиращи се на приземни етажи

След входните врати, най-уязвими са прозорците, разположени на първите етажи на сградите, независимо дали става въпрос за жилищни блокове или еднофамилни къщи. Повечето специалисти ще ви посъветват да използвате на тези места дограма с допълнителна заключваща система (т.нар. секюрити обков за дограма), но няма да навреди да монтирате и подходяща камера за домашно наблюдение, която ще ви посочи лицата на нападателите, опитващи се да проникнат в дома ви.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Камера, монтирана така, че да улавя зоната около по-ниско разположен прозорец може да ви послужи и за контрол над непокорни тийнейджъри. Кой от нас не се е опитвал да се измъкне от вкъщи в късните часове именно през прозореца? Е, с помощта на видеокамера, вие можете да предотвратите подобно неблагоразумие.

В жилищните помещения

Ако в дома ви често се налага да пребивават външни лица, като детегледачи, болногледачи, почистващ и друг обслужващ персонал, то съвсем уместно е да поставите повече камери за домашно наблюдение в едно или няколко помещения. Ако искате да се уверите в коректността на наетия от вас персонал, можете да използвате скрити камери, монтирани в част от мебелировката или различни предмети. Хората са най-откровени, когато не са наблюдавани, затова е добре да им създадете тази илюзия.

Над дворната или гаражна врата

Посегателствата над автомобили са сред най-често извършваните битови престъпления. Ако живеете в собствена къща с двор, то определено трябва да си осигурите поглед над външните пространства и то по възможност, използвайки камери за нощно наблюдение. Наличието на една камера, разположена на видно място е много вероятно да попари намеренията на крадците. Много хора използват дори бутафорни камери с подобна цел.

На площадката пред апартамента

Живущите в жилищни блокове знаят колко трудно е да се установи извършител на вандалска или друга проява сред многобройните обитатели на една жилищна сграда. Ако искате да разберете кой от съседите ви е доближавал вратата ви във ваше отсъствие или е извършил неправомерна и неетична постъпка, то монтирането на домашна камера на етажната площадка е най-доброто решение в случая.

Съветваме ви да се консултирате със специалист при закупуване на камери за домашно видеонаблюдение, особено ако имате по-специфични желания и нужди.