ip камера за външен монтажКогато стане въпрос за покупка на ip камера за външен монтаж, задачата не е толкова проста, колкото вероятно ви се струва. Не си и помисляйте да купувате стандартна камера за видеонаблюдение с намерението да я монтирате на открито, защото много бързо ще се наложи да я подмените. Междувременно нямате никаква гаранция, че камерата ще изпълни своето предназначение.

Кои фактори трябва да вземем предвид при избор на външна IP камера?

Когато избираме ip камера, която ще използваме на открито, трябва да се съобразим с няколко важни фактора. Това са:

Вид на корпуса

Камерите, които ще се монтират на открито, независимо от техния вид и модел трябва да имат специално защитен корпус. Външните камери са сертифицирани по стандарт IP66, което показва, че корпусът им е влаго устойчив, а също така защитен срещу запрашаване и механични въздействия. Камерата, монтирана на открито е изложена както на неблагоприятни атмосферни условия, така и на риск от умишлено повреждане. Влаго и вандалоустойчивият корпус е задължителен в този случай.

Вид на обектива

Много е важно да изберем правилно вида на обектива на камерата, с която ще наблюдаваме открити пространства. Можете да изберете два типа IP камера за външен монтаж, що се касае до вида на обектива – с фиксиран или варифокален обектив. Винаги е по-добре да използвате модел с варифокален обектив, тъй като той ви позволява в процес на работа да приближавате и регулирате фокуса на изображението.  Обърнете внимание на фокусното разстояние на модела – колкото по-малка е цифрата в милиметри, толкова по-голям ъгъл на наблюдение ще имате.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Резолюция на камерата

IP камерите, използвани на открито трябва да могат да осигурят оптимално качество на изображението, тъй като откритите пространства са най-уязвими срещу неправомерно проникване и нарушения. Докато в малко затворено помещение можете да си позволите да използвате камера за видеонаблюдение с ниска резолюция, то на открито трябва да заложите на модел с най-малко 3 или 5 мегапикселова резолюция, защото тя ще ви даде максимално ясно изображение и ще можете да виждате в детайли лица, номера на коли, конкретни действия и т.н.

Инфрачервена подсветка

Когато решим да използваме ip камера за външен монтаж се предполага, че целим да защитим своя имот от посегателства. След като повечето престъпления се извършват през тъмната част на денонощието е важно да изберем модел с възможност за нощно наблюдение, т.е. с инфрачервени светодиоди. Има значение също на какво разстояние е ефективно осветлението от IR светодиодите. Препоръчваме ви да изберете модел, който осветява достатъчно голяма площ, така че да покрие максимално охранявания периметър.